KRISTIANSAND: Siden skolen i 2006 ble med i energiprogrammet som omfatter nesten samtlige kommunale driftsbygg, har energibesparelsen vært formidable 57 prosent ved skolen. Ved starten brukte skolen 224 kilowattimer (kWh) energi per kvadratmeter, nå er tallet 95. — Stort sett fungerer det veldig bra. Det glipper innimellom, men ikke ofte. Da går det gjerne på at vi ikke får det vi bestiller, sier rektor Espen Lange.

FORNØYD: - Vi har slitt litt med varme- og vannfordeling innimellom, men jevnt over fryser vi ikke! sier rektor Espen Lange ved Presteheia skole. Foto: Kjartan Bjelland

Og det de bestiller kan være stenging og igangsetting av varme og lys, gjerne i forbindelse med skolefri og arrangementer utenom skoletid.

— Teknologien fungerer veldig bra. Det har vært veldig få glipper, sier Lange.

En av grunnene til at energiprogrammet i Kristiansand kommune har vært en suksess, mener prosjektleder Rune Rosseland er godt samarbeid med brukerne.

— Vi er avhengig av å ha dem med på laget. Kontakten med brukerne er viktig, og vi må be om forståelse for at ting kan gå galt innimellom. Heldigvis ser vi at de var langt mer fornøyd i den siste brukerundersøkelsen i fjor enn tilfellet var i 2010, sier han.

Åtte ansatte har hovedansvar for at systemet fungerer. Det innebærer blant annet godt inneklima og at energibruken reduseres til et minimum når byggene står tomme.

— At vi som styrer systemet også er brukere selv, er veldig nyttig, sier prosjektlederen.