KRISTIANSAND: — Det ser ut som om elgen har trukket ut av området. Vi har hatt jaktlag i området i helga, som har lett etter elgen for å skremme den vekk med hunder. De har ikke sett noe til den, forteller Trond Johanson, viltforvalter i Kristiansand kommune.

Elgoksen som den siste tiden har holdt til rundt lysløypa ved Sukkevann, har skremt flere turgåere og joggere. Noen har sett seg nødt til å klatre opp i trær for å komme unna den aggressive elgen.

— Heller ikke Randesund idrettslag har fått noen henvendelser om elgen i helga. Vi håper den er ute av området, sier Johanson.

Likevel er ikke elgen trygg ennå. En jeger er i skogen mandag for å se etter elgen. Ser han den, kan han skyte.— Vi har gitt fellingstillatelse på elgen. Jegeren har anledning til å skyte, men han vil observere den først. Hvis det ser ut som den er på vei ut av området, vil han ikke skyte. Men hvis den fortsatt er der og oppfører seg truende, blir den skutt, sier Johanson.

Han venter svar fra jegeren i løpet av dagen.

— Hvis han ikke ser elgen, regner vi med at den er ute av området og at det er trygt. Det ser ut som vi slipper å skyte den, sier viltforvalteren.

Tirsdag skal Randesund Idrettslag merke løypa til terrengløpet BDO-mila som skal gå i området onsdag. Johanson har tidligere garantert at det skal være trygt å ferdes i området da.

Vil la elgen leve

Bengt Øyvin Daatland bruker turområdet ved Sukkevann svært mye, og reagerer på at elgen kan bli skutt.

— Jeg synes vi er lite rause overfor naturen her på Sørlandet. Mitt utgangspunkt er at jeg bruker naturen i Randesund svært mye. Det er planlagt store utbygginger her ute, og våre firbente venner blir mer og mer fortrengt. Å ta livet av elgen er en veldig billig løsning, jeg blir provosert når jeg hører at de planlegger det, sier Daatland.

Daatland har lagt ned svært mange timer på å bedre forholdene for gytende ørret i bekkene i Randesund, og er svært opptatt av økologisk mangfold.— Når dyrene legger beslag på våre fritidssoner, burde vi forholde oss til det. Hvis folk er veldig skremte, bør de finne seg et annet sted å gå tur fram til elgen har forsvunnet. Jeg synes det er feil at vi skal skyte alle elger som kommer inn i lysløypene våre. Hvordan skal vi da snakke til barna våre om respekt for naturen, spør han.

- Nødvendig å skyte

Viltforvalter Johanson er enig i at en skal ha respekt for dyrene i byen.— Da vi hadde et liknende problem ved Sukkevann i fjor, ventet vi i to uker, til den trakk seg ut av området. Her har vi ventet i litt over en uke på at saken skal løse seg. Vi har prøvd å jage den ut, og vil vente til det er helt nødvengig før vi skyter. Hvis elgen fortsatt er i området mandag og oppfører seg truende, mener vi det er nødvendig, sier Johanson.

Det blir gitt flere fellingstillatelser på elg i området hver høst.

— Hadde dette vært ei elgku med kalv, ville det vært helt uaktuelt å skyte den. Men dette er en elgokse. Hvis de feller den nå, feller de bare en elg mindre i høst, sier Johanson.