OSLO: Den nye regjeringen har som mål å styrke kompetansen og tilbudet innen palliasjon også for barn, skriver Aftenposten.no.

— Dette er et direkte resultat av Natasha Pedersen og foreningens arbeid. Uten henne hadde ikke vi på Stortinget vært oppmerksomme på at det å ha barn som er døende, krever egne tilbud og egen kompetanse, sier helsepolitisk talsmann i Høyre Bent Høie.

— Norge er fortsatt på begynnerstadiet generelt når det gjelder lindrende behandling og omsorg. Som på så mange områder er det kreftsyke og kreftforeningen som har banet vei. Nå begynner det å bli lindrende enheter i de fleste kommuner eller områder. Dette er tilbud som i veldig stor grad er rettet inn mot voksne og ofte benyttet ved kreft, legger Høie til.

Han er en het kandidat til å bli helseminister i den nye regjeringen.

Kun for voksne

I Norge finnes det ingen barnehospice, men noen for voksne.

Foreningen Ja til lindrende enhet og omsorg for barn har som mål å etablere barnehospice i Norge.

— Vi har besøkt barnehospicer i flere land og har god kunnskap og erfaringer på området. Barnehospice gir spesialisert palliativ (lindrende) behandling og omsorg for barn og unge med livsbegrensende sykdom og tilstander. Dette tilbudet er levert av et tverrfaglig team, spesialisert på denne typen omsorg med svært høy kompetanse, sier leder Natasha Pedersen.

Pedersen har besøkt flere hospice og forteller at de er familieorientert.

— De imøtekommer behovene til barnet som er sykt. Søsken og hele familien. Både de fysiske, følelsesmessige, sosiale og åndelig behov gjennom et spekter av tjenester, sier hun.

— Det er alle foreldres mareritt å bli fortalt at deres barn ville kunne dø. Noen av disse barna vil dø når de er veldig små, andre vil oppleve at barnets helse svekkes over flere år. I de fleste tilfeller faller fulltids pleie og omsorg til foreldre – 24 timer i døgnet, syv dager i uken, og noen familier vil trenge avlastning, påpeker Pedersen.

(Les mer under bildet)

Natasha Pedersen, leder av foreningen Ja til lindrende enhet, har som mål å få etablert barnehospice i Norge. Foto: Stein J. Bjørge

Behov for kompetanseBent Høie sier det generelt er behov for mer kompetanse innen palliasjon. Han håper at universiteter eller høyskoler ser behovet for å etablere en utdannelse i tilknytning til sykepleierfaget på barnepalliasjon.

— Vi må få til mer mangfold. Både når det gjelder kompetanse og tilbud. Derfor trekker også Høyre og Fremskrittspartiet frem hospice i regjeringserklæringen. Den rådende holdningen i norsk helsevesen har vært «one sice fit all» på dette området og at tilbudet skal være integrert i de ordinere tilbudet. Vi mener at det også er behov for alternative tilbud. For mennesker vil ha ulike behov i en slik fase. Ser vi til Storbritannia og Danmark, er hospice vanlig. Det er også ofte knyttet et sterkt frivillig og ideelt arbeid til hospice. Det er flott i seg selv, men bidrar også til å normalisere døden.

Roser Fuggeli

Høie trekker frem professor i sosialmedisin Per Fugelli som et forbilde.

— Han har gjort en flott jobb de siste årene med å snakke om døden som noe naturlig. Jeg tror Norge nå er klar for at det også her etableres hospice. Men det krever at staten legger bedre til rette for det, også økonomisk, påpeker Høyre-politikeren.