LILLESAND/GRIMSTAD: – Vi fikk melding om frontkollisjon på E 18 i Grimstad, men ble aldri varslet om at bilen kjørte i feil kjørefelt, sier Svein Roger Dahlen, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen i Statens vegvesen.

Klokka 21.30 mandag kveld loggførte politiet mange meldinger om at en bil kjørte i feil kjøreretning på E 18 i Lillesand. En 92 år gammel mann kjørte over to mil i feil kjøreretning før han frontkolliderte med en personbil.

Lettere skadet

Føreren av den andre bilen var en 23 år gammel kvinne. Begge pådro seg lettere skader og ble fraktet til Sørlandet sykehus Arendal i ambulanse.

– Ved hjelp av rød blink og endring av skilter kunne vi stengt veien for trafikk umiddelbart. Da ville trafikken blitt kraftig redusert, sier trafikkoperatøren.

Blant annet i Øygardsdalen, 300 meter før ulykkesstedet, kunne Vegtrafikksentralen ledet trafikken inn på en sidevei. Da ville bilistene sluppet å møte 92-åringen.

– Vi har fått melding om bil i feil kjørefelt flere ganger tidligere. Da har veien blitt sperret og trafikken redusert, forklarer Dahlen.

– Burde varslet VTS

Operasjonsleder Jon Kvitne i Agder politidistrikt sier til Fædrelandsvennen at de burde ha varslet Vegtrafikksentralen da dramaet pågikk.

– Det er viktig å varsle VTS i en slik sak. Vi skal slettes ikke være hårsåre. I denne saken kunne vi gjort ting annerledes, sier Kvitne.

Han poengterer at han ikke har snakket med de som jobbet mandag kveld, men hentet opplysningene ut fra den interne loggen.

– Det lyste rødt i telefonene på 112 her i går. De få folkene som var på jobb i går prioriterte å ta imot nødtelefoner og få sendt ut en politipatrulje. Dessverre rakk de ikke å varsle VTS før det var for sent, forklarer Kvitne.

Stabssjef Bård Austad, leder ved operasjonssentralen ved Agder politidistrikt, har foreløpig ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Patrulje i Arendal

Den nærmeste politipatruljen var i Arendal da den første meldingen om bil i feil kjøreretning innkom.

Meldingen og kollisjonen er loggført i politiets interne logg med seks minutters mellomrom.

– Det er nok ikke helt presist. De første meldingene har kommet inn tidligere, forklarer Kvitne.

Etterforskes

Hendelsen vil bli etterforsket på Grimstad politistasjon, men de tar ikke fatt på saken før onsdag.

– Både hendelsesforløpet og gjerningsmannens identitet er kjent. Men politipatruljen som hadde oppdraget mandag kveld rakk ikke å skrive rapport. Det vil bli gjort i løpet av tirsdagskvelden, sier etterforskningsleder Leif Viken til Fædrelandsvennen.

Politiet har foreløpig ingen formening om hvor 92-åringen kjørte inn på E 18. – Det er en av tingene vi regner med å finne ut når vi får snakket med ham, sier Viken.