ARENDAL: Den 28 år gamle kvinnen er skilt, og hevdet i retten at hun var i et tvangsekteskap. Mishandlingen har skjedd etter at paret gikk fra hverandre. Paret har et barn til. Begge barna er nå i felles fosterhjem.

I Aust-Agder tingrett kom det straffesaken mot kvinnen frem at hennes datter ved en rekke anledninger har fortalt til forskjellige personer at hun har vært usatt for slag mot hodet, kloring og lugging. Dette har ført til at den lille jenta har fått psykiske skader.

Den tiltalte moren sa i retten at hun ikke helt klarte å tro at datteren har forklart at hun har blitt slått, og at forklaringen må være påvirket at faren. Mor mente også at den lille jentas ønske om mye oppmerksomhet er bakgrunnen for at hun har løyet om de påståtte voldsepisodene.

Aust-Agder tingrett har samlet sett funnet det bevist at mor har mishandlet datteren over en periode på seks måneder.

Klyping, lugging og kloring

"Mishandlingen har i hovedsak vært av fysisk karakter og skjedd overfor et forsvarsløst barn som tiltalte hadde eneomsorgsansvar for. De fysiske krenkelsene har i hovedsak bestått i gjentatte voldshandlinger i form av slag mot hodet, klyping, lugging og kloring. Samlet sett representerer de krenkelser tiltalte har påført fornærmede et mønster som har gjort at fornærmede har måttet leve i mange måneder med utrygghet og frykt for vold fra sin primære omsorgsperson. Tiltaltes handlinger har medført at fornærmede har angstreaksjoner, mareritt og utviser frykt for å møte sin mor", heter det i dommen fra tingretten.

Mareritt og angst

Retten skriver blant annet i dommen at fostermor har fortalt at den lille jenta "er livredd hver kveld for at biologisk mor skal hente henne, og at de må forsikre henne gjentatte ganger om at samtlige dører er låst.

Hun har også hatt mange mareritt, selv om frekvensen er redusert. Samtidig har hun hatt noen ”fryktelige”mareritt også i det siste. For kort tid siden hadde hun et mareritt i 55 minutter, hvor hun var som i fullstendig panikk, slo seg selv, skrek nærmest i transe og viste ved fingrene i kryss at dette gjaldt hennes biologiske mor, som hun kaller eksdame.

Marerittene knytter seg til når hennes bror skal ha samvær med biologisk mor. Fostermor har også forklart seg om at jenta forholdsvis ofte har hatt panikkangstanfall på dagtid, ved at hun er ”vanvittig” redd og fortvilet når hun tror at biologisk mor er i nærheten, blant annet på skolen. Hun blir da helt ”satt ut” hyperventilerer og får ifølge fostermor panikkangstanfall. Hun mener jentas angst og mareritt kan knyttes til biologisk mors handlinger mot henne".

Retten har dømt moren til å betale datteren 40.000 kroner i oppreisningserstatning.

Den domfelte er av utenlandsk opprinnelse, og kom til Norge sammen med familien som niåring.