BIRKENES: — Fylkesmannen har herset med kommunen i det uendelige. De blander seg inn i alt vi gjør. De som jobber hos Fylkesmannen må ha det fælt hjemme, siden de må herse med oss hver dag på jobb, sier Tveit til Fædrelandsvennen.

Tveit sitter i kommunestyret i Birkenes og er medlem av kommunens formannskap og planutvalg.

— Vedtaket om å gi byggetillatelse tror jeg var enstemmig i kommunestyret. Så kommer Fylkesmannen og skal kverulere på en halv meter, sier Tveit, som også sitter på fylkestinget i Aust-Agder.

Byggingen av museumsbarnehagen startet i oktober i fjor. Mens arbeidet pågikk for fullt behandlet Fylkesmannen en klage fra naboene. Etter elleve måneder konkluderte Fylkesmannen med at bygget er en halv meter høyere enn tillatt. Kommunestyrets vedtak om å gi byggetillatelse ble dermed opphevet.

— Fylkesmannen burde reagert før bygget sto der. Nå er det jo for sent, sier Tveit.

Flisespikkeri

Nylig vedtok Fylkesmannen å omgjøre et annet vedtak fra kommunestyret i Birkenes. Dette dreide seg om en byggetillatelse for 28 leiligheter på Strøget. Også her skal høyden ha vært større enn loven i utgangspunktet tillater.

— Er det dere som ikke kan reglene, eller er det Fylkesmannen?

— Det kan være at vi har gjort noen feil, men det virker som om Fylkesmannen leter etter småting, sier Tveit.

- Du mener det er flisespikkeri?

— Ja, det er nok ordet som er passende her, sier Tveit.

Uverdig av en politiker

Fylkesmann Øystein Djupedal har blitt forelagt kritikken fra Tveit. Han reagerer sterkt på uttalelsene om at de ansatte herser med Birkenes kommune på daglig basis.

— Jeg synes det er leit at en politiker skjeller ut de ansatte hos Fylkesmannen på denne måten. Vi er satt til å ivareta rettssikkerheten for alle borgere. Det innebærer at alle har muligheten til å få behandlet og eventuelt få innvilget sine klager. Saksbehandlingstiden har vært for lang. Det er vi enige i og det beklager vi. Vi er nå i en prosess for å få redusert behandlingstiden. For øvrig synes jeg at denne måten å karakterisere våre ansatte på, er uverdig av en politiker, sier Djupedal.

Grunnpilar i rettsstaten

- Tveit mener Fylkesmannen driver med flisespikkeri?

— Vi er satt til å forvalte et oppdrag fra storting og regjering, som dreier seg om ivareta innbyggernes rettsikkerhet. Frp burde være de fremste til å applaudere at det er mulig for den vanlige mann og kvinne å klage på vedtak og vinne fram. Det er en grunnpilar i rettsstaten, sier Djupedal, som er tidligere stortingspolitiker og SV-statsråd.