FORNEBU: — Jeg representerer en landsdel med store utfordringer knyttet til levekår. Sørlendinger er mer uføre, spiser mer antidepressiva og angstdempende medisiner, er mer deltidsjobbende og har lavere utdanningsnivå enn landsgjennomsnittet, åpnet Øygarden sitt innlegg på Venstres landsmøte. Agders andrekandidat tok et oppgjør med det hun mener er konservative holdninger til likestilling på Sørlandet. Det mener hun gir negative konsekvenser for levekårene i landsdelen.

Skaper problemer

— På Sørlandet kan fremdeles kvinner møte på spørsmål som "jobber du som har barn? Du jobber vel ikke fullt? Hvordan går egentlig det?" sa Øygarden i sitt innlegg.

Overfor Fædrelandsvennen utdyper Øygarden med å si at de konservative kreftene på Sørlandet skader likestillingsarbeidet, og dermed levekårene på Sørlandet.

— Kristelig Folkeparti vil utvide kontantstøtten, mens Høyre vil fjerne fedrekvoten. Venstre vil ha tredeling av foreldrepermisjonen, og er dermed likestillingsgarantisten på borgerlig side, sier Øygarden.

Venstrepolitikeren mener den dårlige likestillingen også skaper problemer for de kvinnene som vil jobbe fullt, som vil ha utfordringer og klatre i karrierestigen, og som vil ha lederansvar.

— De satses ikke på, usynliggjøres og regnes ikke med, fordi de er kvinner, mener Øygarden.

Hun mener debatten for ofte sporer av og dreier seg om kvinners rett til å stå utenfor arbeidslivet. Øygarden sa i innlegget at hun mener familiene skal få gjøre egne valg, men at det fra et likestillings- og levekårsperspektiv er bekymringsfullt at så mange kvinner på Sørlandet velger å stå utenfor arbeidslivet helt eller delvis.

50-talls far

Øygarden etterlyste også at fars rolle kommer klarere frem i debatten.

— Altfor ofte må far akseptere mors beslutning om å være hjemme med barna, fortsette der 50-tallsmannen slapp, og opptre som familieforsørger på bekostning av tid med barna sine. Barn trenger en nærværende far! Fars rett til å være far blir alltid underkommunisert i denne debatten og må være like viktig som mors rett til være mor hvis vi skal nå målet om et likestilt samfunn.

Kristin Øygarden ønsker å jobbe for å utjevne de sosiale ulikhetene som preger landsdelen, blant annet gjennom å satse på karriereveiledning fra tidlig alder som får jenter til å ta yrkesvalg de vil stå i hele livet, ikke bare fram til de får seg en familie.

— Gjennom å få flere kvinner til å forstå at arbeidslivet angår dem kan vi gjøre mye for levekårene i landsdelen. Vi må fortsette å stimulere kvinner til å ta utdanning, både for seg selv, sine framtidige barn og for landsdelens skyld, sa Kristin Øygarden til Venstres landsmøte.