Forslaget ble framsatt av Senterungdommen, som dermed fikk gjennomslag for strategien om å gi partiet en mer kritisk EU— og EØS-profil. Landsmøtet vedtok også en formulering som åpner for folkeavstemning om EØS-medlemskap en eller annen gang i framtiden.

Begrunnelsen for å ville ha Norge ut av Schengen er å stanse den kriminelle virksomheten som lett etablerer seg i landet når det er fri passering av grensene. Partiets vedtak innebærer at det gjeninnføres passkontroll ved grensene i Norden og i det øvrige Europa.

Partileder Liv Signe Navarsete har et blandet forhold til norsk Schengen-medlemskap. Hun viser til at Sp alltid har vært motstander av Schengen. Hun deler uroen ved at kriminelle lett får adgang til Norge, men ser samtidig nyttet av det tette samarbeidet på politi- og justissektoren.

Norge ble medlem av Schengen i 1996. Avtalen ble på Norges vegne undertegnet i Luxembourg av daværende statssekretær i Justisdepartement Øystein Mæland.

Det rødgrønne regjeringssamarbeidet som Sp har vært en del av siden 2005, bygger på norsk medlemskap i både EØS og Schengen. Arbeiderpartiet utelukker at dette vil endre seg i en eventuell ny regjeringsperiode etter valget.