SONGDALEN: Firefeltsvei fra Breimyrkrysset — Søgne (gjennom Songdalen) er ikke med i regjeringens forslag til Nasjonal transportplan.

Nå skal ordfører Johnny Greibesland (Sp) møte statssekretær Geir Pollestad for å finne en løsning.

— Målet er å få bygd vei i første planperiode (2014 - 2017). Det er det dette handler om og ingen ting annet, sier Greibesland.

Ikke inne

Lokalpolitikere fra de rødgrønne partiene har levd i håpet om at det var en ren glipp at strekningen på 6,5 km gjennom Songdalen ikke var med i Nasjonal transportplan.

Det samme har representanter fra næringslivet.

— Er det en glipp må vi få ordnet på det, men er det uttrykk for en bevisst politisk prioritering, så er det oppsiktsvekkende, sier Trond Madsen, seniorrådgiver i NHO Agder.

Men regjeringen har gjort det klart at det ikke er satt av penger til strekningen. Skal veien få penger, må det skje ved at prosjektet kommer inn i den såkalte kristiansandspakken.

Krevende

I denne pakken ligger en rekke samferdselstiltak, og staten vil bidra med penger.

Men hvor mye de vil bidra med og når veien kommer, er helt i det blå. Det kan ikke ordfører Johnny Greibesland leve med.

— Hvordan er situasjonen som nå har oppstått?

— Krevende.

- Hvordan blir det å drive valgkamp for Senterpartiet hvis dere ikke får til en løsning?

— Ja, hva tror du? Nei, lykke til de som skal gjøre det. Tror det blir veldig vanskelig.

Til Stortinget

Regjeringen har nå sendt fra seg forslaget til Nasjonal transportplan til Stortinget. De kan altså ikke forandre selve planen nå.

Greibesland tror likevel at de kan finne en løsning.

— Jeg kan ikke forskuttere noen løsning. Om det blir som en merknad til proposisjonen eller en annen løsning, får vi ta i møtet, sier Greibesland.

Han har med seg Senterpartiets fylkesleder Thor Jørgen Tjørhom og fylkespolitiker Sigmund Oksefjell i møtet. Representanter fra Statens vegvesen blir også med.

- Er det en akseptabel løsning at veien kommer inn senere i Nasjonal transportplan, altså etter 2017?

— Tema for møtet er at det skal inn i første planperiode, og det er også det som skal være utgangen av møtet, sier Greibesland.

Uheldig

Fylkesleder og stortingskandidat Thor Jørgen Thørhom er også skuffet over at egen regjering ikke har prioritert strekningen fram til Søgne.

Han sier at de allerede i januar hadde møte med Geir Pollestad for å få strekningen inn i en totalpakke for E 39. — Totalt sett er Nasjonal transportplan god for Sørlandet, men dette er en viktig brikke å få på plass. Får vi gjort noe med denne strekningen, er vi på rett spor for å få til samferdselsløftet som landsdelen trenger.