Arbeiderpartiets gruppe i Vest-Agder fylkesting forlot møtet i protest mot bytte av sekretær under streiken. Anne Aglen Bystadhagen, foran med Toril Runden og Nils Harald Rennestraum bak. Foto: Christian Storjord

KRISTIANSAND : Fylkesutvalget i Vest-Agder fikk en dramatisk start da Arbeiderpartiet varslet at de ville forlate møtet hvis ikke fylkesrådmannen selv ble sekretær for møtet. Arbeiderpartiet pekte på at sekretæren for møtet er i streik og at de ikke godtok at en annen person i politisk sekretariat i fylkeskommunen overtok sekretærrollen.

Fylkesrådmannen og fylkesordføreren var forberedt på dette og hadde før møtet konsultert Kommunenes Sentralforbund (KS) med situasjonen. Der ble de rådet til å kunne gå med på et kompromiss om at sekretærens nærmeste overordnede kunne fungere som sekretær.

Denne løsningen godtok ikke Arbeiderpartiet, og med gruppeleder Toril Runden i spissen marsjerte partiets tre medlemmer ut av møtet før man hadde startet behandlingen av de ordinære sakene.

— Vi har sterk sympati med de streikende og forstår den belastning de nå har. Vi ønsker ikke å gjøre noe som kan gjøre situasjonen verre, sier Runden.

Streikebryteri

— Vi mener det er et faktum i denne saken er at en av sekretærene i politisk sekretariat var satt opp til dette møtet, og hun er tatt ut i streik. Når fylkeskommunen velger å bruke en annen sekretær mener vi det er streikebryteri, sier Runden.

— Som politikere er vi også arbeidsgivere og vi må ha respekt for de lover og regler som er i arbeidslivet. Vi føler at vi strakk ut en hånd da vi sa at fylkesrådmannen kunne være sekretær som øverste administrativ leder, men den innviten ble ikke besvart.

Følger lovverket

Fylkesrådmann Tine Sundtoft og hennes stab har vært i kontakt med Kommunenes Sentralforbund og mener de følger lovverket når de foreslo å sette inn nærmeste leder i arbeidet sekretæren skulle utføre.

— De ansatte i politisk sekretariat har heller ikke faste stillingsbeskrivelser og jobben som sekretær for fylkesutvalget rullerer, påpeker Sundtoft. Hun peker på at de har sjekket ut at det er greit at en annen ansatt i sekretariatet tar sekretærrollen i dette møtet.

Fortsatte møtet

På tross av at tre representanter fra Ap forlot møtet valgte fylkesordfører Terje Damman (H) og fortsette møtet. Fylkesutvalget skal i dag diskutere viktige saker som Hidra-landfast og fritt skolevalg. Over 20 personer fra Hidra føler fylkesutvalgets behandling av saken.— Jeg er forundret over at Arbeiderpartiet velger å forlate møtet, sier Damman. - De valgte å fratre ett møte som er lovlig satt, og denne situasjonen har vi klarer med KS.

Damman slår fast at dette er en ulovlig fratreden etter kommuneloven, og valgte derfor og forsette møtet. Damman peker også på at det er ingen sanksjonsmuligheter etter en slik aksjon, men han beklager sterkt at dette skjedde

Fylkesutvalgsmøtet fortsatte etter at Ap hadde forlatt møtet med sekretæren fra politisk sekretariat og ikke lederen for enheten.

- Dette er brudd på kommuneloven

Det sier seniorrådgiver Lene Holtskog hos Fylkesmannen i Vest-Agder.

— Dette er brudd på paragraf 40 i kommuneloven. I den paragrafen står det at man har en rett og en plikt til å delta på møter, med mindre det foreligger gyldig forfall. Og det er det ikke i denne saken, sier Lene Holtskog, seniorrådgiver i samfunnsavdelingen hos Fylkesmannen i Vest-Agder.

Tre representanter fra Arbeiderpartiet forlot tirsdag møtet i Fylkesutvalget i Vest-Agder i protest. Ap-politikerne påpekte at sekretæren for møtet var i streik og at de ikke godtok at en annen person i politisk sekretariat i fylkeskommunen overtok sekretærrollen. De mente at det ville være et brudd på streiken i offentlig sektor.

Fylkesrådmannen og fylkesordføreren var forberedt på dette og hadde før møtet konsultert Kommunenes Sentralforbund (KS) med situasjonen. Der ble de rådet til å kunne gå med på et kompromiss om at sekretærens nærmeste overordnede kunne fungere som sekretær, men denne løsningen godtok ikke Arbeiderpartiet. Fylkesordfører Terje Damman (H) mente handlingen med å forlate møtet er brudd på kommuneloven, og får nå støtte hos Fylkesmannen i Vest-Agder. I selve lovteksten, står følgende å lese under paragraf 40 i kommuneloven: "Den som er valgt som medlem av kommunalt eller fylkeskommunalt folkevalgt organ, plikter å delta i organets møter, med mindre det foreligger gyldig forfall".

— Og når de ikke har gyldig forfall, så har de en rett og en plikt til å delta på møtet, understreker Holtskog.

— Men er det streikebryteri å la sekretærens nærmeste overordnede overta som sekretær, når sekretæren selv er i streik?

— Det er ikke jeg den rette til å svare på, det står det ikke noe om i kommuneloven. Da må jeg henvise til hjemmesidene til Kommunenes Sentralforbund, og se hva de skriver der, sier Holtskog.