KRISTIANSAND: — En grunn til å tro at det kan være flere hoggormer i år enn tidligere, er at det var mange smågnagere både i fjor og i forfjor. Men vi kan ikke vite dette sikkert, så det blir kun spekulasjoner, sier zoolog ved Agder Naturmuseum, Roar Solheim.

Gå rolig videre

Han gir deg følgende tips dersom du møter en sikksakkmønstret slange i skogen.

— Hvis du får øye på en hoggorm, så er det du som har kontroll. Den vil ikke angripe deg, med mindre du setter deg på den eller tråkker på den, forteller han.

Solheim råder deg til å fortsette ferden, eller å observere slangen på avstand.

— Dersom du dreper hoggormen ute i det fri, gjør du noe ulovlig. Det er kun dersom den har forvillet seg inn ved hus- og hytteområder at du til nøds kan ta livet deres, sier Solheim.

Ble bitt i fingrene

Selv ble zoologen bitt av hoggorm for 11 år siden, da han holdt en i hendene.

— Jeg løftet en hoggorm opp fra et glassbur, og holdt den rundt nakken. Dette er vanlig holdemetode. Men så klarte den plutselig å vri hodet rundt og bite meg i to fingre, noe jeg ikke trodde den var i stand til. Det svei verre enn et vepsestikk, og tok noen uker før det ikke var vondt lenger, sier han.

Dersom du er så uheldig og blir bitt, har Solheim følgende tips.

— Dersom det svir verre enn et vepsestikk, har den sluppet ut gift. Det er veldig variert hvordan man reagerer på bitt, og i verste fall kan du få en allergisk reaksjon og ende i koma, sier zoologen.

Hvis du blir bitt, men ikke kjenner at det svir overhodet, har du trolig sluppet unna giften.

— Jeg vil uansett anbefale at du tar deg en tur til legen. Det er aldri noen garanti for at du ikke vil reagere. Selv om det i de fleste tilfeller fører til at armen eller beinet hovner opp, sier han.

Han forteller at hoggormen trives best der det er tørt, varmt og solfyl.

Tre slangetyper i Norge

Solheim legger også til at det finnes to andre slanger i Norge som ikke er farlige.

— Buormen er svart, lang og ufarlig. Det er også slettsnoken men sin gråbrunaktige farge. Men slettsnokens flekker på ryggen kan minne om hoggormens sikksakkmønster, sier han.

Beate Johansen ved Agder Naturmuseum har fremdeles ikke sett en eneste hoggorm i år.

— Jeg har ennå ikke sett en hoggorm, men jeg er jo bare én person. Som sagt kan kort vinter og mye mus føre til flere slanger, men mer om saken vet jeg ikke. Og dette med hoggormår tror jeg er en myte, sier Johansen.