Ifølge TV 2 blir Torbjørn Røe Isaksen (H) ny kunnskapsminister. Foto: NTB scanpix
Anders Anundsen (Frp) blir ny justisminister, ifølge VG. Foto: NTB scanpix
Siv Jensen (Frp) blir finansminister i den nye regjeringen, mens Høyres Ine Marie Søreide Eriksen er høyaktuell til posten som forsvarsminister. Foto: NTB scanpix
Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen kan bli ny olje- og energiminister. Foto: NTB scanpix

OSLO: Tidligere olje— og energiminister Thorhild Widvey sto kanskje på listen over aktuelle statsrådskandidater – men få hadde nok henne i tankene som landets nye kulturminister. Det blir hun, ifølge Aftenposten.

57-åringen som har styreverv i en rekke selskaper og erfaring fra verv i idretten, var olje- og energiminister fra 2004 til 2005. Hun representerte Rogaland på Stortinget i to perioder fra 1989, da hun tok plass sammen med en annen fersking i Høyres gruppe – påtroppende statsminister Erna Solberg.

Superdepartement

En annen av Solbergs politisk fortrolige – nestleder og mangeårig finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner – kan komme til å lede et nyslått «superdepartement».

Ifølge NRK og Aftenposten planlegger Høyre og Fremskrittspartiet nemlig å legge ned Fornyings- og administrasjonsdepartementet og la Kommunaldepartementet overta som statlig arbeidsgiver samt ansvaret for IKT, fornying, bygg, sikkerhet og sikkerhetstjenester.

– Et spennende rykte, sa Sanner selv da han gjestet NRKs Dagsnytt Atten mandag.

Den mangeårige finanspolitikeren blir altså neppe finansminister denne gang heller. Som ventet synes denne posten å gå til Fremskrittspartiets leder Siv Jensen.

Mandag kveld slo TV 2 fast at en annen Høyre-profil, 35 år gamle Torbjørn Røe Isaksen, blir ny kunnskapsminister. Tidligere leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, juristen Anders Anundsen (Frp), blir ny justisminister, ifølge VG.

– Brende vender hjem

En annen av de tyngre statsrådspostene – utenriksministeren – tilfaller ifølge flere medier Høyres Børge Brende (48).

Den tidligere miljøvernministeren har fortsatt en høy stjerne hos dagens partiledelse – til tross for at han i 2007 periode hoppet av stortingskarrieren og tok hyre som direktør hos Verdens økonomiske forum i Davos. Dit vendte han for øvrig tilbake i 2011 etter et toårig mellomspill som generalsekretær i Norges Røde Kors.

Flere medier har meldt at statsrådsfordelingen blir elleve til Høyre og sju til Frp. VG meldte mandag at Frp får landbruksministeren og Høyre fiskeriministeren. Samme avis slår fast at det ikke blir noen utviklings- eller bistandsminister i regjeringen, noe som gjør Brende til eneste statsråd i Utenriksdepartementet.

Flere navn

Den andre av Høyres to nestledere, Bent Høie, blir høyst sannsynlig ny helseminister, mens Ine Eriksen Søreide er høyaktuell til posten som forsvarsminister. 37-åringen ledet Stortingets utenriks- og forsvarskomité i forrige periode.

Andre av Høyres mest omtalte statsrådsemner er Elisabeth Aspaker og Monica Mæland. Ifølge Dagsavisen skal begge inn i regjering, men hvilket departement de skal bestyre, er uklart. Avisen slår fast at Nikolai Astrup blir værende på Stortinget, og antyder at Linda Hofstad Helleland vil gjøre det samme. Mange hadde nok tippet henne som ny barne- og familieminister.

Fremskrittspartiets nestleder Ketil Solvik-Olsen virker klar som ny statsråd i Olje- og energidepartementet, mens den andre nestlederen Per Sandberg kan ende på Stortinget som parlamentarisk leder. Også erfarne Harald Tom Nesvik, som fungerer i vervet i dag, er en mulig kandidat til den viktige jobben på Løvebakken.

Fasit onsdag

Solveig Horne, Kari Kjønaas Kjos og Sylvi Listhaug er trukket fram blant Frps fremste kvinnelige statsrådskandidater. Kanskje en av dem blir ny samferdselsminister, en post flere venter vil tilfalle «veipartiet» framfor noe i norsk politikk.

Fasiten presenterer Erna Solberg etter statsråd på slottet onsdag.