GRIMSTAD/BERGEN: Thor Kristen Tjøntveit fra Grimstad ble i Oslo tingrett i 2005 dømt til fem år og seks måneders fengsel for grovt bedrageri. Saken var på det tidspunktet norgeshistoriens største bedragerisak og hadde et omfang på over 80 millioner kroner. Oslo tingrett fratok også Tjøntveit retten til å drive forretning for alltid.

Tjøntveit anket saken og etter å ha vunnet gjennom at han hadde krav på å få saken ankebehandlet i lagmannsretten, ble Gulating lagmannsrett før sommeren satt til å behandle bedragerisaken mot han på nytt.

Nå har altså Gulating lagmannsrett kommet frem til den samme konklusjonen som Oslo tingrett gjorde i 2005. Den eneste forskjellen var at Gulating lagmannsrett bare fratok Tjøntveit retten til å drive forretning i fem år. Fengselsdommen anses som ferdigsonet.

– Mht rettighetstapet bemerker lagmannsretten at aktor for tingretten nedla påstand om rettighetstap i fem år. Tingretten kom dog til at rettighetstapet ble idømt for alltid. For lagmannsretten har aktor påstått samme rettighetstap som tingretten idømte. Selv om lagmannsretten kan slutte seg til de mer generelle bemerkninger og drøftelser som tingretten gjør i dommen under rettighetstapet, finner likevel lagmannsretten at rettighetstapet bør begrenses til fem år slik aktor la ned påstand om i tingretten. Det bemerkes her at perioden for rettighetstap regnes fra den dag dommen er endelig, skriver lagmannsretten i dommen.

I sin domsavsigelse bemerker retten det voldsomme omfanget saken mot Tjøntveit hadde.

– Tiltalte har medvirket til merverdiavgiftsbedrageri og forsøk på merverdiavgiftsbedrageri med i alt ca kr 51.800.000 og lånebedrageri/forsøk på lånebedrageri med i alt ca kr 30.000.000. At forholdene er grove følger av beløpsstørrelsene for samtlige poster. Tiltalte har, for å prøve å gi virksomheten legitimitet, brukt bl.a. sin regnskapsfører til å gjøre henvendelser og gi forklaringer til avgiftsmyndighetene. Han har bevisst holdt seg selv i "bakgrunnen". Men for en rekke av henvendelsene som er gjort, kan gjenfinnes utkast/kladd som tiltalte har stått bak. Ved å registrere selskapene Hesthagen Farm Equipment AS og Highland Forest Entrepreneur AS i Oslo, mens hans eget enkeltmannsforetak for driften av gården er i Grimstad, har han kunne utnytte et stykke på vei at avgiftsmyndighetene ikke straks oppdaget hva som reelt skjedde, heter det i dommen.

Retten påpeker videre at man ikke kan stole på Tjøntveits påstander om regelvillfarelse.

– Tiltalte kan ikke høres med at han har vært i villfarelse mht rettsreglene på området formerverdiavgiftsystemet. Tiltalte har tvert imot hatt god kjennskap til reglene og bevisst utnyttet dette. Det har overhodet ikke vært noen form for villfarelse mht transaksjonenes realitet, tvert imot, tiltalte har vært fullt ut på det rene med at det hele var oppkonstruerte transaksjoner, kun med det formål for øye å skaffe tilveie uberettiget merverdiavgiftsrefusjon fra Staten. At tiltalte hadde storslåtte planer/ideer for utvikling av gården og fremtidig entreprenørvirksomhet, også knyttet til E18 utbygging, er nok så. Men det kan på ingen måte legitimere og rettferdiggjøre overtredelsene, skriver retten.

Lagmannsretten skriver i dommen at de ikke kan se hvor pengene har tatt veien.

– Det er straffskjerpende at tiltalte personlig har hatt fordel av overtredelsene ved at han har fått utbetalt i løpet av de to årene vel ca 11 millioner kroner. Stort sett uten at det er dokumentert hva pengene er gått til, ut over at de er utbetalt til ham.

Dommen mot den bedrageridømte grimstadsmannen var enstemmig.