AGDER: Ifølge Trygg Trafikk sin statistikk over antall dødsfall fordelt på fylker, har det i Agder skjedd en dobling av dødsfall første halvår av 2012 mot samme periode i fjor. I fjor døde 3 stykker i dødsulykker, mot hele 6 i år. Fire av ulykkene skjedde i Aust-Agder, mot 2 i Vest-Agder.

Ifølge Utrykkingspolitiet (UP) har det også vært en økning i antall alvorlige trafikkulykker.

– I løpet av den første halvdelen av året har det vært 23 meget alvorlige ulykker. Dette er fire flere enn det var på samme tid i fjor, sier fungerende UP-sjef Ole Høiby.

Varierende tall

Direktør i Trygg Trafikk, Kari Sandberg, gir tilfeldigheter mye av skylden for økningen av alvorlige trafikkuhell og dødsfall.

– Slike tall varierer ofte fra år til år. Derfor er det vanskelig å lese noe særlig ut av disse tallene, men det jeg kan si er at politiets jobb er enormt viktig i arbeidet for å forhindre dette, sier Sandberg.

Nullvisjon

Sandberg forteller at det alltid vil være nullvisjon på dødsfall i trafikken.

– Det igangsettes ofte tiltak for å oppfylle den visjonen. Gjennomsnittsmålere er et tiltak Statens Vegvesen har igangsatt, og det er er tiltak vi har stor tiltro til, sier Sandberg.

Flere fartskampanjer

Vegvesenet har også igangsatt flere andre tiltak for å gjøre trafikken tryggere for folk flest.

– For tiden har vi en fartskampanje både på tv og i aviser rundt om kring. Vi har også stand ved flere arrangement hvor vi opplyser folk om faren ved å kjøre over fartsgrensen. Det håper vi vil føre til at færre og færre mister livet i trafikken, sier Aardal.

Ingen dødsulykker i juli

De ferske tallene viser også at det ikke har vært noen trafikkdødsfall i Agder i juli måned, hverken i 2011 eller i 2012. Det foreløpige tallet for omkomne i juli 2012 på landsbasis er 12. I samme måned i 2011 var det foreløpige tallet 15. I gjennomsnitt de foregående fem år er 21 personer omkommet i veitrafikkulykker i juli måned.

— I 2011 opplevde vi en sterk nedgang i dødsulykkene i trafikken på landsbasis. Hittil i år ligger vi under fjorårets tall. Nå håper vi at den trenden fortsetter, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk.

Øyen oppfordrer trafikantene til å være forsiktige, konsentrerte og lovlydige ute på veiene.

— Vi vet at fart, uoppmerksomhet og rus fører til alvorlige ulykker. Uten disse tre faktorene ville det skjedd få dødsulykker, sier hun.