NYTT LAND, NYTT HJEM: Familien fra Nederland, bestående av Katinka Bravenboer, Lasse Selie og Ruurd, nyter stillheten og friheten de opplever i Kyrkjebygd. Foto: Hanne Christine Bor, Hanne Christine Borø
FLYTTELASSET: Det ble noen esker å bære på for familien da de skulle pakke ned hele livet sitt i Nederland for å gjenåpne det i Kyrkjebygd i Åseral. Her er Katinka Bravenboer i aksjon, mens sønnen Lasse Selie står i bakgrunnen. Foto: Hanne Christine Bor, Hanne Christine Borø

ÅSERAL: — Akkurat som vi hadde drømt om.

Ruurd trekker pusten dypt og smiler der han nyter utsikten og tar inn lydene fra sauer og kuer som beiter på jordene utenfor.

— Utsikten er nydelig. Huset er perfekt. Dette føles bare godt, sier regnskapsføreren fra Amsterdam.

Sammen med Katinka Bravenboer og sønnen hennes Lasse Selie, brøt han opp fra huset i Amsterdam søndag formiddag og tok fatt på reisen til Norge. Familien har vært i Norge flere ganger før, og i julen prøvebodde de i campingvogn i Kyrkjebygd sentrum. Familien hadde snakket om å flytte i flere år, og etter å ha vært innom flere land, falt valget til slutt på Norge og den lille bygda i Åseral.

— Det er så stille og fredelig her. I Nederland er det bråk hele tiden, sier Ruurd.

Mange hilsener

Mens sønnen skal ta siste året ved videregående skole i Evje, skal Ruurd fortsette i jobben som regnskapsfører for det nederlandske firmaet han arbeider for. Bravenboer er åpen for å jobbe med mye forskjellig i begynnelsen, men på sikt håper hun å jobbe med barn med autisme eller som har spesielle behov.

— Men akkurat nå liker jeg tanken på at jeg er fri til å velge de jobbene jeg vil, sier Bravenboer som fram til nå har arbeidet i skoleverket i Nederland.

Familien ankom Kyrkjebygd tirsdag ettermiddag, og allerede første kvelden fikk de besøk av venner de har fått i bygda. De kom med blomster og jordbær. Også fra ordføreren vanket en velkomsthilsen bestående av billetter til Eikerapen Roots festival.

— Det var veldig hyggelig gjort. Første kvelden åpnet vi også gaver vi fikk med fra Nederland, og fikk blant annet en eske med typisk nederlandsk mat, kjeks og sjokolade, sier Ruurd.

En ny start

Familien tror de fleste vennene er glade på deres vegne, men at noen nok kunne ønske at de torde å ta samme steget.

— Det ble noen tårer idet vi sa adjø til venner og familie. Mange kom for å hjelpe oss med pakkingen. Da vi dro, var hele gata full av folk som så oss avsted. Det var fint, sier de tre.

Nå skal familien ha ferie i noen uker, og skal bruke tiden på å gjøre seg kjent. Kanoturer, turer i fjellet, sykkelkjøp og norskkurs venter. Det gjør også grilling i fredelige omgivelser på verandaen med utsikt. Flere venner har meldt sin ankomst, og de første hollandske gjestene dukker opp senere i måneden. Familiens seilbåt og campingvogn er allerede på plass, så nå skal han bare frakte flyttebilen tilbake til Nederland før alt er i orden.

— Vi er helt rolige i forhold til å ha flyttet hit. Nå starter en ny begynnelse for oss, smiler Katinka Bravenboer.

- Veldig moro at de valgte Åseral

— Åseral pendler mellom 910 og 920 innbyggere, og vi er derfor veldig sårbare for svingninger i folketallet. Det er viktig at vi har et system lokalt for å øke antall innbyggere, sier ordfører i Åseral kommune, Oddmund Ljosland.

Han synes det er stas at den nederlandske familien valgte Åseral, og håper flere vil gjøre det samme. Tidligere var kommunen med i et regionalt tilflyttingsprosjekt i regi av Placement, men dette arbeidet er nå avsluttet.

— Prosjektet har vært verdifullt, og vi har fått mange erfaringer. Det kan fortsatt være aktuelt for oss å delta på tilflyttingsmesser i Nederland, eller leie enkelte tjenester av Placement, sier ordføreren.

Han mener den største utfordringen for kommunen er å skaffe nok arbeidsplasser.

— Åseral har et smalt arbeidsmarked, der Åseral kommune og bedrifter innen bygg og anlegg er blant de største arbeidsplassene. Det er flott om de som flytter hit, kan etablere egen arbeidsplass, samtidig som også kommunen ønsker å tilrettelegge. Blant annet vil vi bygge kontorer for utleie i Kyrkjebygd sentrum, vi vil forsøke å motivere folk til å leie ut gårdsbruk til familier som ønsker å leie, og vi håper også at energiprosjektene vi jobber med i kommunen vil generere nye arbeidspasser i de neste fem-ti årene, sier ordføreren.

Han anslår ar Åseral i dag har rundt ti nasjonaliteter, med innslag fra nordiske land, England, Polen, Tyskland, Nederland, Litauen, Burma og Thailand.

— Det er veldig moro at familien fra Nederland fant det så positivt her at de valgte Åseral. Jeg har ikke truffet dem etter at de kom, men regner med å treffe dem i løpet av de nærmeste dagene, sier Oddmund Ljosland.