KRISTIANSAND: Gjennom påska skal sirkuset avholde 10 forestillinger ved travparken i Sørlandsparken. Sirkusdirektør Arild Arnardo reklamerer i år med kniver og mennesker som flyr, men det er ikke det Noah-aktive demonstranter er imot.

— Målet vårt er å få slutt på dyr på sirkus. Vi håper at færre og færre folk møter opp på sirkus. Vi vil sende sirkuselefantene til reservater og få sirkus uten dyr. Hovedmålet vårt er elefantene, sier Benedichte Kaarikstad i Noah.

Demonstrerer hver dag

Også denne påska holder Sirkus Arnardo til utenfor travparken i Kristiansand. Demonstranter venter foran hver forestilling. Foto: Lars Hoen

— Vi kommer til å stå ved sirkuset hver da når Arnardo er der, sier Kaarikstad.- Under demonstrasjonen skal vi først og fremst være rolige, vi hyler og skriker ikke. Vi skal levere løpesedler om at dyrene ikke skal være på sirkus, sier Kaarikstad.

- Hvordan reagerer folk?

— Veldig forskjellig. Vi har hatt folk som snur, men vi klandrer ikke folk som har betalt 3-400 kroner. Vi er ute etter at de ikke skal komme tilbake neste gang. Og nå er det få som går på sirkus. Ofte teller vi bare 2-300 mennesker, sier Kaarikstad.

- En spent bue

I slutten av pressemeldingen fra sirkuset trekker sirkuset fram litt om dyrene som deltar i forestillingen. Slik markedsfører Sirkus Arnardo forestillingen:

— Årets program er en spent bue med flotte artister fra øverste hylle. De er alle en hyllest til menneskekroppens uendelige muligheter, kraft og skjønnhet. Og med mange vakre dyr på nært hold, elefant, hest og kameler, pudler og chihuahuaer. Samt ponnier, fremført av årets debutant, Luigi, som er 4. generasjon i familien Arnardo.

- Utnytter oss

— De får bare holde på og demonstrere. Vi har prøvd å snakke med dem tidligere, men de vil ikke høre på oss. De utnytter oss for å skaffe seg medlemmer. De står jo bare og deler ut innbetalingsblanketter til Noah. Blankettene sier jo alt, sier pensjonist og sirkusdirektør Arild Arnardo.

Arnardo synes det er paradoksalt at Noah angriper sirkuset, som nå ligger mellom Dyreparken og Travparken.

— Vi har begrenset med dyr: Vi har noen hester, kameler, hunder og en elefant. De som ligger på begge sider har flere dyr. Noah sier vitvinger dyrene til å arbeide, men hundene som opptrer gjør det fordi det er gøy. Alle som har hunder har en form for dressur, så Noah angriper jo nesten hele Norge. De angriper seg selv også. For de har jo hester. En fra Noahs drev selv med sprangridning. Nei, nei. Dyrene våre har ikke spurt om de skal opptre. Men slik er det vel for hunder og hester i vanlige folks eie. Det er det samme forholdet. Vi er glade i dyrene vår vi, sier Arnardo.