LILLESAND: — Bystyret opptrer her som en kontrollinstans overfor kontrollutvalget. Det blir å snu ting helt på hodet, sier samfunnsforsker og bystyremedlem Helge Røed (Ap) til Fædrelandsvennen.

Under bystyremøtet i Lillesand onsdag skulle politikerne behandle én sak fra kontrollutvalget, hvor utvalget ba om midler til granskning. Bakgrunnen for granskningen var at de hadde fått inn klage på saksbehandlingen rundt et byggeprosjekt i Krossen i Høvåg.

Grove beskyldninger

I klagen ble det blant annet rettet grove beskyldninger om korrupsjon og løgn mot kommunens saksbehandlere og ordfører Arne Thomassen (H).

Høyres Ragnar Langfeldt fremmet forslag om at bystyret skulle sende saken i retur til kontrollutvalget og be dem behandle saken på nytt.

— Dette er rett og slett fordi kontrollutvalgets informasjon i saken kun bygger på klagers synspunkter. Vi ønsker at kontrollutvalget avgrenser en del av problemstillingen og samtidig skisserer hvor mye penger en eventuell ekstern granskning vil koste før vi kan godkjenne dette, sier Langfeldt.

Han understreker at han ikke på noen måte ønsker å feie denne saken under teppet og mener det er av alles interesse å undersøke påstandene i klagen nærmere.

— Det er grove påstander som er fremsatt her, og de kan vi ikke ha hengende i lufta, sier Langfeldt.

Forslaget hans fikk støtte fra alle partiene i posisjon (H, KrF, PP og Frp), og dermed flertall.

— Det å sette til side et kontrollutvalgs vedtak på denne måten her er ganske usedvanlig, sier Helge Røed.

Opposisjonen ber nå Fylkesmannen i Aust-Agder se på lovligheten av vedtaket.

Lovlig

En av Norges fremste eksperter på kommuneloven, jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen, opplyser imidlertid ovenfor Fædrelandsvennen at dette ikke er i strid med regelverket.

Slik loven er i dag er ikke kontrollutvalget uavhengig. Kommunestyret har full anledning til å sette rammer for ressursbruken til kontrollutvalget og kan også bytte ut medlemmene i kontrollutvalget, hvis de ikke gjør en god nok jobb, sier jusprofessoren.

Han påpeker imidlertid at det er uvanlig med slike konflikter, ettersom det er kommunestyret selv som oppnevner medlemmene i utvalget.