KRISTIANSAND: Spesialenheten kom til Kristiansand søndag ettermiddag, og dro umiddelbart til åstedet.

Så startet avhørene av de involverte polititjenestemennene, samt vitner.

– Vi fortsetter med avhørene i dag. Det er en god del personer som skal avhøres, og det kan hende at det dukker opp flere vitner som vi ikke vet om, sier etterforskningsleder Liv Øyen hos Spesialenheten for politisaker til Fædrelandsvennen.

– Må få tid

Foreløpig er det mye som er uklart etter at en 35 år gammel familiefar fra Vennesla ble skutt og drept av politiet i Kristiansand tidlig søndag morgen.

Politiledelsen i Kristiansand var raskt ute med å si at det var nødverge.

– Vi må få tid til å fremskaffe de objektive fakta. Vi etterforsker både forhistorien, bakgrunnen for politiets oppdrag og hva som skjedde da politiet avfyrte skudd, sier Øyen.

Liv Øyen hos Spesialenheten for politisaker leder etterforskningen etter at en 35 år gammel mann ble skutt og drept av politiet i Kristiansand. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Mannen skal selv ha skutt mot politiet før politiet skjøt mot ham. Dette skal ifølge politiet ha skjedd mellom Krossen og Gartnerløkka, like nord for Kristiansand sentrum.

Tatt ut av tjeneste

Det er på det rene at politiet avfyrte mange skudd i rundkjøringen ved Gartnerløkka, og at 35-åringens ferd endte i en betongmur på gang- og sykkelveien 300 meter lenger vest.

Søndag kveld la venner og kjente ned blomster og tente lys på stedet hvor avdødes bil ble stående. Mandag morgen var den enda flere blomster på stedet.

Mannen ble brakt til sykehus, men døde av skadene. Hvor mange skudd han selv løsnet, eller hvor mange politifolk som skjøt mot ham, er uklart.

Avdødes bil ble stående på gang- og sykkelveien få meter før kulturhuset Samsen. Foto: Kjartan Bjelland

To polititjenestemenn er tatt ut av ordinær tjeneste etter hendelsen, men Spesialenheten vil ikke opplyse hvor mange politifolk som er mistenkt.

– En del politifolk

– Det ønsker vi ikke å gå ut med. Noen har status som mistenkt fordi de hadde en aktiv rolle i hendelsen, andre politifolk er vitner. Nå skal vi vurdere handlingene som er gjort, sier Øyen.

– Hvor mange fra politiet var involvert?

– Det vil vi ikke si noe mer om. Det var en del folk, uten at jeg vil ut med tall.

– Hvor mange våpen ble brukt?

– Det er en del av etterforskningen.

– Tar nok tid

Øyen opplyser at etterforskningen vil ta tid, men understreker at det er en prioritert sak for Spesialenheten.

Deres etterforskere jobber med saken både i Kristiansand og Oslo, dessuten får de kriminalteknisk bistand fra Kripos.

– Vi vet per nå ikke når vi er ferdige med innledende avhør. Så blir det nok en periode med venting før vi får resultatene fra kriminaltekniske undersøkelser og obduksjonen. Da vil vi vurdere tilleggsavhør. Så etterforskningen tar nok litt tid, sier Øyen.