KRISTIANSAND: – Dette er en gledens dag for UiA. Det er mange som har jobbet hardt for å få til en fullverdig jusutdanning for studentene i Agder, og nå blir det endelig en realitet, sier rektor Sunniva Whittaker i en pressemelding på universitets nettsider.

Etter ny behandling av søknaden om å få opprette master i rettsvitenskap, har NOKUT nå godkjent søknaden. UiA planlegger oppstart i august 2023.

Fikk avslag

UiA fikk opprinnelig avslag på søknaden i oktober 2022. NOKUT trakk senere avslaget for å hensynta nye opplysninger fra universitetet, og for å sikre likebehandling med andre søkende institusjoner. UiA har blant annet ansatt en ny professor i rettsvitenskap i full stilling og en professor i halv stilling, etter at første søknad var sendt.

Onsdag 8. februar 2023 kom godkjenningen fra NOKUT. Neste steg i prosessen er en formell søknad til Kunnskapsdepartementet om endring i gradsforskriften, slik at UiA får rett til å tildele mastergrad i rettsvitenskap.

– Nå er det viktig at den behandlingen i Kunnskapsdepartementet blir effektiv, slik at våre ansatte og studenter kan komme i gang allerede til høsten. Vi på UiA er klare, sier Whittaker i pressemeldingen.

UiA har per i dag en bachelorutdanning i rettsvitenskap. UiA-studenter som har ønsket en full mastergrad, tidligere kjent som juridisk embetseksamen, har frem til nå måttet fullføre utdanningen et annet sted i landet.

– Gratulerer

NOKUT har også sendt ut pressemelding der de orienterer om saken.

NOKUT har fattet vedtak om akkreditering av master i rettsvitenskap fra Universitetet i Agder (UiA) og Universitetet i Stavanger (UiS). De to universitetene kan dermed søke Kunnskapsdepartementet om å etablere utdanningene.

– Jeg vil gratulere UiA og UiS. Begge to har vist at de oppfyller alle nødvendige krav for å kunne opprette master i rettsvitenskap, sier NOKUTs tilsynsdirektør Nina Waaler.

Akkrediteringssøknadene er vurdert av en sakkyndig komite bestående av personer fra samme fagområde med relevant bakgrunn og erfaring. Komiteen har vurdert om alle kravene til akkreditering er oppfylt. NOKUT har fattet vedtak om akkreditering av studiene etter de sakkyndiges anbefaling. Komiteen har også gitt UiA og UiS anbefalinger om hvordan de kan utvikle utdanningene videre.

– I oktober i fjor fikk Handelshøyskolen BI akkreditert sin master i rettsvitenskap, mens UiA og UiS ba om mulighet til å supplere søknadene sine med ny informasjon. Den sakkyndige komiteen gjorde en ny vurdering og konkluderte denne gangen med at alle kravene er oppfylt. Komiteen anbefalte dermed NOKUT å akkreditere studietilbudene, noe vi har gjort, forklarer Waaler.