Ifølge den ferske dommen fra Kristiansand tingrett flyktet 14-åringen fra Irak sammen med sin mor og tre søsken i fjor høst. I hjemlandet skal mora og barna ha blitt utsatt for vold og drapstrusler fra moras brødre.

På vei til Europa ble familien kjent med en 20 år gammel landsmann. De reiste sammen gjennom flere land, men skilte lag i Tyskland.

Familien reiste videre til Norge og bosatte seg i en kommune på Sørlandet. 20-åringen ble avvist på grensen, og søkte i stedet asyl i Sverige.

Ifølge dommen ble han og 14-åringen forelsket i hverandre, og de holdt seinere kontakten på telefon og internett.

Truet med drap og kidnapping

Hendelsen som utløste drapstruslene fant sted i september i år. 14-åringen var da på hyttetur sammen med skoleklassen sin. I løpet av turen la jenta ut et bilde av seg selv på Facebook. På bildet hadde en jevngammel gutt hånda på skulderen hennes.

Da 20-åringen fikk se bildet skal han ha beskyldt 14-åringen for å krenke familiens ære. Han sendte deretter flere truende meldinger til både jenta og hennes mor.

I meldingene skrev mannen at han skulle drepe dem eller sørge for at familien ble sendt tilbake til moras brødre i Irak. Han truet også med å kidnappe jenta og fortalte at han kom til å sende IS etter hun og mora.

Advokat Svein Kjetil Stallemo representerte 20-åringen under rettssaken tingretten. Irakeren sitter fremdeles varetektsfengslet. Foto: ERLEND OLSBU

Reiste til familiens hjem

Etter flere dager med truende meldinger sendte 20-åringen et bilde av en bussbillett fra Sverige til Norge. Da kontaktet mora og hennes støttespillere politiet, som sendte familien på et krisesenter.

Dagen etter ankom 20-åringen familiens hjem på Sørlandet. Der ble han pågrepet av politiet og deretter varetektsfengslet.

I november møtte han som tiltalt i Kristiansand tingrett. Denne uka falt dommen, som lød på 60 dagers ubetinget fengsel.

I retten hevdet 20-åringen at han hadde vært beruset og han kunne ikke huske det nøyaktige innholdet i truslene. Han erkjente å ha truet jenta og hennes mor, men hevdet at han ikke mente det alvorlig.

Mannens forsvarer, Svein Kjetil Stallemo, ønsker ikke å kommentere dommen.

– Jeg har ikke fått snakket med min klient ennå, sier Stallemo.

Ødela tryggheten

Retten har lagt vekt på at 20-åringen kom med gjentatte trusler i en periode på over to uker. Retten ser også alvorlig på at mannen fortalte at han ville kontakte brødrene som han visste hadde truet kvinnen og hennes barn i Irak.

«Den tryggheten de fornærmede følte ved å komme til Norge har tiltalte effektivt ødelagt», heter det i dommen.

20-åringen ble i tillegg til fengsel dømt til å betale 20.000 kroner til mora og 10.000 kroner til dattera i oppreisningserstatning.

Bistandsadvokat Maria Ursin Ingebrigtsen opplyser at hun foreløpig ikke har vært i kontakt med sine klienter og ønsker derfor ikke å kommentere saken.