Sira-Kvina Kraftselskap kan også få regningen med å fjerne fyllingene med stor stein lands Suleskardveien. Disse fyllingene pluss autovern vil Fylkesmannen ha vekk for å trygge villreinens trekkruter. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Roskreppfjorden, ett av Sira-Kvinas største damanlegg. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
I fordums tid kunne villreinen trekke fritt i sitt fjellrike. Det er ikke like lett når mennesket setter sine avtrykk, for eksempel med veier som snor seg gjennom fjellandskapet. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

VALLE/SIRDAL: Regningen skal sendes Sira Kvina Kraftselskap. Fylkesmannen mener kraftselskapet må ta mye mer ansvar for miljøene i fjellet der de produserer kraft.

Dammene er kommet for å bli, da må regulanten være med på å gjennomføre andre tiltak for å sikre villrein og sårbar natur.

— Vi fremmer ganske dramatiske forslag. Men det er fordi vi ser at vassdragsreguleringene har påvirket villrein, rype og øvrig natur mye mer enn man trodde da kraftanleggene ble bygget, sier assisterende fylkesmann i Aust- og Vest-Agder, Tom Egerhei.

- Nå går toget

Tom Egerhei, assisterende fylkesmann i Aust- og Vest-Agder. Foto: Reidar Kollstad

53 år er gått siden staten ga konsesjon til en av landets aller største kraftutbygginger, som blant annet ga Svartevatn-magasinet og Roskreppfjord-magasinet med sine enorme dimensjoner i Ryfylke og Setesdalsheiene. Nå er konsesjonen til Sira-Kvina Kraftselskap oppe til ny vurdering.

Det er åpenbart at enkelte løyper og turisthytter generer stor grad av forstyrrende ferdsel for villreinen.

— Nå går toget for de neste tiårene med forvaltning av disse enorme heiområdene. Dammene er kommet for å bli, da må regulanten være med på å gjennomføre andre tiltak for å sikre villrein og sårbar natur, sier Egerhei.

Fylkesmannen skriver: "De store reguleringene har tvunget turfolk og villrein inn i de samme trange terrengtraseene, og det er åpenbart at enkelte løyper og turisthytter generer stor grad av forstyrrende ferdsel for villreinen."

Her ligger hyttene som Fylkesmannen foreslår å fjerne eller flytte. Foto: Trond Heitmann (grafikk)

Lang kravliste

Fylkesmannen etterlyser mer forskning, men mener man allerede vet nok til at følgende krav og avbøtende tiltak kan fremmes mot Sira-Kvina Kraftselskap:

• Flytte Øyuvsby turisthytte lenger vest mot Håhelleren og Roskreppfjorden.

• Dekke kostnadene ved å fjerne Stavanger turistforenings hytter Storsteinen, Hovatn og Kringlevatn med tilhørende løypenett.

• Dekke kostnadene ved å oppruste Stavanger turistforenings hytte i Litle Aurådalen, slik at ferdsel og fot-trafikk kan legges til vestsiden av Svartevatn.

• Utrede aktuelle viltpassasjer over Svartevatn og deretter gjennomføre fysiske tiltak. Det er snakk om broer, terskler og liknende.

• Delfinansiere satellittovervåking av vegetasjon for å sikre villreinens beiteområder.

• Finansiere et større rypeforskningsprosjekt.

• Finansiere og gjennomføre et større rydde— og sviprosjekt for å fjerne vegetasjon og hindre gjengroing av rypebiotoper sør i fjellheimen.

Les også:

Les også:

Bygge om vei

Når konklusjonene av det store forskningsprosjektet med gps-følging av rein avsluttes i 2018, vil fylkesmannen vurdere å pålegge Sira-Kvina kraftselskap ytterligere tiltak:

• Bygge om deler av Suleskardveien for å bedre framkommelighet for villreinen. Det handler om å fjerne autovern og skifte ut masse. En del veiskjæringer har i dag fyllinger med store steiner. Disse hindrer villreinen. Tunneler er så langt ikke vurdert.

• Betale ut grunneiere og opprette jaktfrie soner for å øke reinens mulighet til å reetablere seg i vestre og søndre del av villreinområdet.

Sira-Kvina Kraftselskap kan også få regningen med å fjerne fyllingene med stor stein lands Suleskardveien. Disse fyllingene pluss autovern vil Fylkesmannen ha vekk for å trygge villreinens trekkruter. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

ElveneFylkesmannen krever også en rekke tiltak i elvene Sira og Kvina, særlig av hensyn til laks. Det er snakk om økt minstevannføring, flytting av kalkanlegg, bygge trygge fiskepassasjer med mer.

Snart skal Norges Vassdrags— og Energidirektorat (NVE) sluttbehandle konsesjonssaken. Deretter avgjør olje- og energidepartementet. Endelig avgjørelse er ventet neste år.

Syv saksbehandlere hos Fylkesmannen har jobbet med kravene mot Sira-Kvina.

— Dette er bulldosertiltak

«Bulldosertiltak» er ordet direktør i Sira-Kvina Kraftselskap Gaute Tjørhom bruker om fylkesmannens forslag.

Kraftverksdirektøren etterlyser flere forskningsresultater og mener Fylkesmannen bør ha mer belegg for sine forslag.

— Vi trodde Fylkesmannen var innforstått med å avvente flere forskningsresultater om villreinen, og er derfor litt overrasket over disse bulldosertiltakene.

Tjørhom minner om at Sira-Kvina bekoster mye forskning i fjellområdene og at kommunene i området er enige om å avvente tiltak til det forefinnes mer dokumentasjon.

Det store gps-prosjektet som følger villrein skal for eksempel konkluderes i 2018. — Er det Sira-Kvinas jobb å erstatte hytter som kom etter at vi startet vår kraftproduksjon? Nå får vi se hvem som får rett. Dette avgjøres i departementet, sier Tjørhom.

Turistforeningene åpne for endringer

Både DNT Sør og Stavanger Turistforening er åpne for å diskutere flytting og fjerning av turisthytter.

— Å flytte Øyuvsbu er en gammel diskusjon. Vi er ikke negative til å flytte hytta nærmere Roskreppfjorden eller områder ved Håhelleren, sier daglig leder Bjørn Andersen-Steinsland i DNT Sør (tidligere Kristiansand og Opland Turistforening).

Daglig leder i Stavanger Turistforening Preben Falck er mer avventende.

— Vi synes kravene fra Fylkesmannen er bombastiske og for lite dokumenterte. Vi ønsker å avvente flere forskningsresultater. Hvis det er mulig å gi oss nye hytter og nytt løypenett vest for Blåsjø, er vi ikke negative i utgangspunktet, sier Falck.