OSLO: Mennene, som er 39 og 33 år gamle og fra Oslo, er begge tiltalt for å ha svindlet til seg penger fra totalt 23 personer ved hjelp av finn.no. Alle disse er bosatt i forskjellige deler av landet, og felles for dem er at de betalte for et digitalkamera de aldri fikk.

— De to tiltalte har avertert digitalkamera til salgs under fiktive navn, og har opprettet kontakt og inngått avtaler med kunder via epost. Kundene har forskuddsbetalt, men har ikke fått noe, sier politiadvokat Kai-Gunnar Schwed Nygård til fvn.no.

To sørlendinger

Totalt fikk mennene inn drøyt 60.000 kroner på finn.no-annonsene, ifølge tiltalen. På Sørlandet lot to menn seg lokke av annonsene. Den ene, en mann bosatt i Sør-Audnedal, forklarte seg for Oslo tingrett i dag. Den andre, en kristiansander, skal vitne via telefon onsdag.

Begge trodde de kjøpte et kamera av typen Canon EOS 350. — Jeg fant annonsen på finn.no, og syntes det var et godt tilbud. Jeg mailet fram og tilbake et par ganger før jeg overførte pengene. Men jeg fikk aldri noe kamera. Etter at jeg anmeldte forholdet, gikk det noen måneder før jeg fikk beskjed fra politiet om at de hadde funnet ut av det, sier kristiansanderen, som betalte 3300 kroner for kameraet den 17. januar i fjor.

Mannen fra Sør-Audnedal betalte 2600 kroner en drøy måned senere, den 19. februar. Samtlige av punktene Oslo-mennene er tiltalt for, skjedde i januar og februar 2007. Opprettet konti

Begge er også tiltalt for å ha opprettet spillerkonti hos Norsk Tipping og Buypass i tre andre personers navn. Det var disse kontiene som ble benyttet til å motta betalingene. Etter at summene var overført, gikk ifølge politiet de tiltalte til tippekommisjonærer og tok ut deler av pengene.

— Det var Buypass og Norsk Tipping som kom på sporet av dem etter henvendelser fra kunder. De fant etter hvert ut at spillerkortene til de tre personene dukket opp på samme ip-adresse, i tillegg til spillerkortet til den ene av de tiltalte. Da vi sjekket kontoutskrifter, fant vi navn på en del personer som hadde satt inn mistenkelige beløp. Flere av disse hadde ikke anmeldt forholdet, sier politiadvokat Schwed Nygård.

— Frykter dere et større omfang enn det mennene er tiltalt for?

— Det vil jeg ikke kommentere, men det er all grunn til å advare mot å betale på forskudd når man handler med private, sier politiadvokaten.

Dømt tidligere

Kristiansanderen føler imidlertid ikke at han handlet uaktsomt da han betalte for kameraet han aldri så noe til.

— Nei, egentlig ikke. Han virket seriøs da han mailet tilbake, sier han, og medgir at han regner de 3300 kronene som tapt.

— Jeg har avskrevet dem. Jeg tror ikke at jeg får noe ut av den typen der.

Den eldste av de tiltalte, som regnes som hovedmannen av politiet, er tidligere dømt for tilsvarende forhold. I 2006 svindlet han til seg over 220.000 kroner ved å tilby U2-billetter, mobiltelefoner og datamaskiner til intetanende kunder etter å ha annonsert på finn.no og i aviser. I stedet mottok kundene tomme konvolutter, babymat-glass med syltetøy, en bok og opprevet papir.

39-åringen ble dømt til fengsel i ett år og seks måneder for forholdet.

De to tiltalte har erkjent straffskyld for deler av tiltalen. Rettssaken i Oslo tingrett avsluttes torsdag.