Kristiansand/Vennesla: Gutten fra Vennesla var såvidt fylt 17 år gammel da han en novemberkveld i 2005 slo ned en mann i Vennesla sentrum. De ble den første voldssaken. Siden den gang har voldsutøvelsen fortsatt. Siste gang i Mandal under skalldyrfestivalen for halvannen måned siden. Nå har gutten fra Vennesla startet soning av den siste dommen fra mai måned i år.

Les også: – De ødela livet mitt

Les også Ber om unnskyldning til voldsofrene

Fire ganger har gutten vært i retten. Han er dømt til å betale 120.000 kroner i oppreisningserstatning til fire forskjellige voldsofre. Han er dømt for 12 voldsepisoder. Nok en voldsepisode er under etterforskning.

Nekter

— Gutten er siktet for å ha slått og sparket en jevnaldrende gutt lørdag 9. august under Skalldyrfestivalen i Mandal. Mannen fikk flere kutt i ansiktet som måtte sys. Foreløpig er det uklart om volden var uprovosert. Den siktede har ikke erkjent straffskyld, sier politiadvokat Liv Seland i Agder politidistrikt. 19-åringen har sittet i varetekt etter voldsepisoden i Mandal, helt inntil han ble overført til soning 22. september.

Hans unge alder har vært tema for retten hver gang det er utmålt straff. Da den tredje dommen ble avsagt bemerket retten at det i ”vurderingen av om fengselsstraff skal anvendes, taler det ikke til tiltaltes fordel at han på en såkalt chatteside på Blink har skrytt over hva han har begått av voldshandlinger og hvor lett han har sluppet unna i straffesystemet”.

Voldstokt

Da Kristiansand tingrett avsa den andre dommen mot 19-åringen ble det bemerket at ”det synes som om han ikke har noen respekt eller forståelse for gjeldende regelverk. Retten har dessuten lagt vekt på at han ikke synes å utvise noen helst for form anger for det han har gjort”. To personer ble offer for grov og uprovosert vold. ”Det synes som om overfallene i Kristiansand har vært en del av et planlagt voldstokt mot uskyldige personer. Det er tale om veloverveide handlinger hvor de tiltalte har gått rundt i sentrum på jakt etter passende offer”, skrev retten da den tredje dommen kom.

Husarrest

Da den andre voldsdommen kom 21. desember 2006 ble 19-åringen dømt til å sitte i husarrest frem til og med 18. mai året etterpå på dager knyttet til helger og bevegelige helligdager. Husarresten ble senere opphevet. Ti dager etter at dommen falt ble en mann i Vågsbygd utsatt for grov vold av den sterkt berusede 19-åringen. I dom nummer tre ble gutten ilagt forbud mot bruk av alkohol fra 16. februar 2007 til 31. august samme år. Alkoholforbudet ble brutt.

Relaterte artikler:

17-åring skryter av voldsdommene på nettsted

Aktor: — All tillit er brutt

Nå må 17-åringen sone

18-åring i varetekt etter nyttårsvold — igjen

Fengslet i fire uker

17-åring løslatt mot ny husarrest

Voldsdømte slettet Blink-profilene

17-åring kan gå fri

Slapp husarrest — skallet ned mann

Voldstiltalt (17) dømt til husarrest hele juleferien

Voldsoffer: — Veldig vondt