KRISTIANSAND: — Kristiansand er ingen turistvennlig by, sier Maurice Bergman til fvn.no.

Han arbeider ved Det Lille Galleri på hjørnet av Kristian 4.des gate og Kirkegata, hvor han daglig er vitne til at bilister får bøter for feilparkering. Noe han altså mener den dårlige skiltingen på stedet må ta det meste av skylden for.

Parkeringsfelle? Bergman mener svært mange bilister, spesielt turister, lar seg lure av disse to skiltene. Bergman er daglig vitne til at bilister ikke ser skiltet som sier parkering forbudt og svinger inn på en ulovlig parkeringsplass med blikket festet på skiltet like bak som sier parkering tillatt. — Det er en parkeringsfelle

  • Det er en felle, sier Bergman og peker på parkeringskiltene, som viser både parkeringforbudt og parkering tillatt - i samme kjøreretning.

Ulogisk og forvirrende, mener Bergman. Daglig leder ved Kristiansand parkeringsselskap, Raymond Solaas stiller seg uforstående til kritikken.

  • Skiltingen gjelder i den kjøreretningen man kommer fra. Det er bærende for all skilting. Parkerer du i motsatt kjøreretning, så må man tenke motsatt. Det blir umulig å gjøre det på annen måte. Det gjelder ikke bare parkering, men all regulering, sier Solaas til fvn.no.

Bare minutter ut i samtalen med Bergman svinger første bilist inn for å parkere. Ved beskjed om at det er ulovlig å parkere der, ser mannen forvirret på skiltingen og parkeringslappen før han spør:

— Do you speak english?

Antoni Przemyslaw arbeider for tiden i Norge, men synes parkeringsskiltene ikke er til å bli klok på.

— Det er et stort mysterium hva som står der, sier Przemyslaw og kikker fra det ene skiltet til det andre.

Han betalte for en god time på parkometeret og var på vei til å forlate bilen i god tro da han ble gjort oppmerksom på at han står ulovlig parkert.

Przemyslaw så det blå skiltet, parkerte bilen og betalte parkeringsavgift. Foto: Irene Svozilik

Przemyslaw skulle fulgt med på skiltet bak seg. Det er han ikke alene om å bomme på. Foto: Irene Svozilik

Gir ikke mening

— Skiltingen er sånn overalt. Folk som bor her synes kanskje det er logisk, men for andre gir det bare ikke mening, sier Bergman og rister på hodet.- Det gjelder her hos oss som andre steder å være oppmerksom. Bilister må utvise aktsomhet, for trafikkbildet er relativt komplisert og det er flere hensyn som skal tas, men det er selvfølgelig alltid noen som vil misforstå, sier Solaas.

De er det ifølge Bergman en del av, for også kristiansandere blir forbauset når Bergman forteller at de vil få bot dersom de går fra bilen der.

— Selv folk som bor i Kristiansand ser dumt på meg når jeg sier at de ikke kan parkere der, sier Bergman, som mener parkeringsselskapet tjener penger på ulogisk skilting.

— De er her fra parkeringsselskapet tjue ganger i løpet av dagen. Jeg ser ikke engang politiet så ofte, sier Bergman, som mener parkeringsselskapet tjener penger på dårlig skilting.

  • Da kan jeg ikke si annet enn at skiltingen er i samsvar med lover og regler. Det er ikke noe spesielt med den strekningen der. Det er en skiltnormal som gjelder for hele landet, sier Solaas.