AGDER: Det mener Åsta Einstabland, seniorrådgiver ved Senter for Likestilling på UiA.

— I flere kommuner er ikke likestillingsarbeid prioritert i det hele tatt. Som ansvarlig politiker, kan du ikke være en feig politiker. Du må tørre å ta tak i dette, mener Einstabland.

Handlekraft

Fylkesmann Ann-Kristin Olsen uttalte i Fædrelandsvennen i dag at hun synes politikere i Agder totalt mangler handlekraft når det gjelder å bedre likestillingen. Hun har hatt jobben sin i 11 år, og mener det ikke har skjedd noe som helst av bedring på de årene.

— Jeg må si jeg savner politisk handlekraft. Man trenger progressive tiltak, men jeg ser ikke disse tiltakene noe sted. Det virker som om man er herlig fornøyd med at man ligger på bunn og at menn dominerer, sa Olsen til avisen.

Einstabland er enig med Olsen når det gjelder mangel på politisk innsats, men mener hun må ha tålmodighet når det gjelder å se resultater på statistikken.

— Vi har kommet i gang med mange gode likestillingstiltak, vi ser det bare ikke på statistikken. Der har hun rett i at det er helt begredelig. Men det handler om å ikke se skogen for bare trær, sier Einstabland, og nevner tiltak hun mener har fungert.

— En har fokus på likestilling og levekår i den nye handlingsplanen for Agder. Noen er pådriver for det. Det er et resultat. Vi har fått et likestillingsråd. Det er blitt flere menn i barnehager. Men det går alltid en stund fra pengene blir bevilget til en begynner å se resultat, sier hun.

Overrasket

Fylkesordfører i Vest-Agder mener anklagene er ubegrunnede.

— Jeg er overrasket over Olsens synspunkter, av at hun sier det mangler politisk vilje. Jeg har mange eksempler som viser det motsatte, sier Westermoen.

— Vi har satt i gang en rekke tiltak for å bringe Agder ut av bunnposisjonen vi har og som vi trives dårlig med, sier han.

Westermoen nevner Female Future, Global Future og Likestillingssenteret på UiA.

— Men dette er ikke noe quick fix, advarer han.

Westermoen mener måten Statistisk Sentralbyrå måler likestillingsindeksen på gjør at Sørlandet kommer dårlig ut.

— Familiene er annerledes i Agder enn andre steder i landet.

— Men du kan ikke skylde på målemekanismen?

— Nei, men når du summerer noen av de tingene som er annerledes på Sørlandet, gjør det at man havner på bunn. Familier gjør litt andre valg, sier han.

Jumbo

Blant kommunene på jumboplass er Farsund. Ordfører Stein A. Ytterdahl er fornøyd med kommunens innsats for å forandre på dette.

— Vi har et eget likestillingsprogram. Senest i november hadde vi en spesiell likestillingsuke mot barnehager og skoler, der det skal jobbes helt målrettet med dette. Vi har stort fokus på likestilling og jeg håper vi skal bevege oss bort fra den dårlige plasseringen.

— Hvilke resultat ser du av innsatsen deres?

— Det får vi jo se når statistikken endringer. Men vi jobber med å få god kjønnsmessig spredning på politisk arena, og vi har nå full barnehagedekning, sier Ytterdahl.