KRISTIANSAND: Det er penger å spare overalt, om man bare er kreativ nok.

— Så smålige bør ikke folk være. Da kan de heller ringe, så skal de få en rull eller to gratis, sier oppsynsmann Magne Mikkelsen i ingeniørvesenet.

Men de freidigste nøyer seg ikke med en rull eller to. De fyller posen med fire-fem av de aller største dispenserrullene, med flere hundre meter papir per rull.

— Vi kjøper et hav av doruller i året, forteller den møkka lei oppsynsmannen, uten at han vet den eksakte merkostnaden.

Stjal kondomautomaten

Problemet har eksistert i årevis ved det kommunale toalettet i kjelleren på rutebilstasjonen. Midt på dagen er det tomt for papir, selv om det fylles på om morgenen.

— De har stjålet i bøtter og spann. Flere er tatt med bæreposer fulle av doruller, bekrefter vaktmann Nils O. Wehus.

Han forteller at folk stjeler det meste de kan få røsket med seg, blant annet lyspærer og lyskupler. Også doseter forsvinner fra byens offentlige toaletter - et titall i året.

— Er noe løst, så stjeler de det, sier vaktmann Wehus, som ikke lar seg friste av det langt fra silkemyke dispenserpapiret.

— Det er ikke det papiret kjerringa ville brukt, forklarer han.

Etter at et nytt rengjøringsfirma ble engasjert på nyåret og skiftet ut til mer sikre dispensere, skal problemet ha avtatt noe.

Andre tyver går enda mer drastisk til verks: I høst var det et par karer som brakk løs kondomautomaten på rutebilstasjonen, bare ti minutter før vaktselskapet stengte toalettet kl. 23. Politiet har henlagt saken.

— Bare de vet hvordan de brukes, kommenterer vakten tørt.

Sprenger budsjettet

Byens tre offentlige toaletter får hard medfart av både tyver og pøbler. Og sånt svir på pungen.

— Det er både dyrt og irriterende i lengden, forteller renovasjonssjef Frode Rosland i Kristiansand kommune. Før helgen anmeldte han rasering av toalettet i Tresse. Klosettet og vasken ble sprengt i stykker med en kinaputt. Det skjedde på dagtid, og skoleelever mistenkes for å stå bak.

Et par uker i forveien ble nabotoalettet rasert.

— Det skjer jevnlig at noen går berserk på doene våre, men så ille som denne gangen har det aldri vært før, forteller Rosland.

Inventar og lysarmaturer smadres, og det tagges flittig. Resultatet er at budsjettet for offentlige toaletter, på om lag en million kroner, ble overskredet med 300.000 kroner - inkludert tyverier.

Nå ber renovasjonssjefen politikerne skaffe penger til to nye toaletter, av samme type som står i Wergelandsparken.