KRISTIANSAND:: — Vi vet jo at dette er et farlig miljø og derfor har jeg nå vært hos politiet og anmeldt saken. Jeg har opplevd liknende tidligere og blir ikke overrasket eller spesielt skremt, men det er av en sånn karakter at vi må ta det alvorlig, sier regionansvarlig for Aust- og Vest-Agder i SOS Rasisme, Sondre Sæbjørnsen. Organisasjonen sendte torsdag kveld ut pressemelding om at de har levert inn anmeldelse ved Oslo politikammer.

Holder våpen

Videoen ble lagt ut på youtube.com 21. november 2010, men så fjernet igjen to dager senere.

Filmen er satt sammen av ulike stillbilder, musikk og tekst. På flere av bildene figurerer unge menn i Kristiansand, som gjør Hitler-hilsener og holder våpen. Det er også klippet inn bilder fra graven til Rudolf Hess, samt fra slåsskamper og ulik nazist-propaganda.

Mot slutten av filmen kommer teksten «SONDRE SÆBJØRNSEN, SOS RASISME: PASS PÅ».

— Det er i en film sammen med bilder av lokale gutter med våpen og det viser hvorfor vårt arbeid i Kristiansand er viktig. Dette gjør oss egentlig bare enda mer motivert for å få stoppet dem. Det skremmer oss ikke til taushet i hvert fall, sier 21-åringen.

Truer med vold

Et av bildene i videoen viser to pistoler, som ligger over et eksemplar av Hitlers «Mein Kampf». Politiet fikk videoen av Fædrelandsvennen onsdag.

— På generelt grunnlag kan vi si at miljøet vært roligere og mindre eksponert i den senere tid. Politiet ønsker ikke å kommentere denne videoen spesielt fordi vi ikke vil bidra til økt eksponering. Det gjelder ikke minst i saker hvor gammelt stoff dukker opp igjen, sier politistasjonssjef i Kristiansand, Ole Hortemo.

- Sterkt redusert

Han viser til at de fleste av bildene i videoen også tidligere har sirkulert – blant annet på Facebook og Nettby.

For et snaut år tid siden var det høyreekstreme miljøet i Kristiansand i sterk vekst. I april i år sa politiet at 80 personer var kartlagt i et høyreekstremt miljø i Kristiansand. I regi av politiet og Kristiansand kommune ble det iverksatt tiltak for å stoppe utviklingen.

— Politiet følger dette miljøet tett. Det er ikke eliminert, men redusert. Det er langt færre personer med enn det var for ett års tid siden, sier Ole Hortemo.

Må leve med truslene

— Det er forholdsvis vanlig med trusler. De kan komme i form av mer generelle eposter, eller konkrete trusler på telefon eller epost mot navngitte personer. Det er noe vi må leve med når vi arbeider mot disse miljøene, sier leder i antinazi-utvalget i SOS Rasisme, Ola Melbye Pettersen.

Han påpeker at de likevel tar truslene svært alvorlig.

— Vi vet jo at mange i disse miljøene har voldelige tilbøyeligheter og at noen har våpen. Miljøet i Kristianand vet vi er av en slik karakter, derfor tas slike trusler alvorlig og politianmeldes, sier han.

Det er likevel forholdsvis sjelden at trusler, som medlemmer i SOS Rasisme utsettes for, blir til noe mer.

— Vi hadde en episode på Romerrike for noen år siden, hvor et medlem ble truet og så oppsøkt og utsatt for vold. Men heldigvis så er det som regel tomme trusler. Det er viktig å ikke la seg true til taushet eller å la det påvirke arbeidet vi gjør. Lar vi oss skremme får disse få som står bak, mye mer makt enn de egentlig har, sier han.