Stavanger — Vi melder inn til Kripos at vi har i hvert fall to saker som er uoppklarte. Det er Ann-Helen Karlsen fra Lillesand og Tina Jørgensen fra Stavanger, sier politiinspektør Ernst K. Rossebø fra Rogaland politidistrikt. Han sier politiet vil prøve å finne ut om Eklund har vært i distriktene i det aktuelle tidsrommet. Trebarnsmoren Ann-Helen Karlsen fra Lillesand ble sist sett i Tananger ved Stavanger natt til søndag 6. mars 2005, og er senere aldri funnet. Tina Jørgensen ble sannsynligvis drept 24. september 2000 under Bybrua, like ved hjemmet sitt på Grasholmen i Stavanger. Kjørt lastebil.

Det synes klart at Eklund har kjørt lastebil flere ganger til Kristiansand, Sørlandet, Oslo og Trondheim. - De fleste turene har gått fra en terminal i Halden til Oslo, men også til Kristiansand og Trondheim, sier Peter Åkersson til VG. Han er leder for selskapet Eurotrucking, der Eklund jobbet. Må sjekke.

I Larvik ser politiet klare likhetstrekk mellom drapet på ti år gamle Engla og drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i 1999. Derfor har etterforskerne bedt Kripos om å rette en henvendelse til kollegene i Sverige om saken. - I begge tilfeller er det unge jenter alene på sykkel i et øde område det er snakk om. Vi kan ikke la være å sjekke drapet på Kristin opp mot den siktede 42-åringen i Sverige, forklarer politiførstebetjent Jørn Lier Horst i Vestfold politidistrikt til NTB. Kristin Juel Johannessen ble funnet kvalt og drept i bygda Hedrum utenfor Larvik i Vestfold 5. august 1999. Etterforskningslederen har levd med saken siden. - Vi skulle selvfølgelig gjerne ha sett saken løst, sier han. Etter at Anders Eklund søndag tilsto drapet på ti år gamle Engla Juncosa-Höglund og det åtte år gamle drapet på 31 år gamle Pernilla Hellgren, vurderes det om han også kan ha begått andre drap. I Norge er det flere drap som står uløst de siste årene. Kripos vil følge med etterforskningen mot 42-åringen for å se om han kan ha begått drap i Norge. - Vi vil følge det politiet i Sverige gjør, og vurderer om vi skal sjekke ham opp mot uløste drap i Norge, sier informasjonssjef Anne Bye Sandal i Kripos til NTB. - Må få ro.

Sandal presiserer at det er ikke grunnlag for å iverksette noen etterforskning i Norge på det nåværende tidspunkt, men at norsk politiet har bedt om bli holdt orientert av kollegene i Sverige. - Vi må la etterforskerne i Sverige få ro til å etterforske saken i fred, sier også Jørn Lier Horst i Vestfold. Politiet på Sunnmøre har allerede sjekket om Eklund kan ha hatt noe med drapet på Trude Espås 8. august i 1996. - Vi har sjekket i vår database og finner ikke Eklund registrert blant de 5.000 personene vi vet befant seg i Geiranger da drapet skjedde. Det er heller ikke registrert tips på den aktuelle mannen, sier politiadvokat Yngve Skovly i Sunnmøre politidistrikt til TV 2. - Bør undersøke.

— Det finnes noen drap i Norge man definitivt bør undersøke, mener professor i psykologi, Sven Å Christianson. Han er ekspert på gjerningsmannsprofiler. Psykologen mener det er sannsynlig at Eklund kan ha gjort seg skyldig i flere forbrytelser. Som lastebilsjåfør har 42-åringen kunnet bevege seg over hele Sverige, men også i andre land. Han skal også ha jobbet for et transportfirma i Danmark, ifølge en kilde til den svenske avisa Expressen. Eklund har innrømmet å ha drept ti år gamle Engla Juncosa-Höglund i Stjärnsund og 31 år gamle Pernilla Hellgren i Falun i juni 2000. Steinar Vindsland