KRISTIANSAND: — Går både finansiering og reguleringsplan gjennom til fastsatt tid, kan byggearbeidene starte i begynnelsen av 2010, sier prosjektansvarlig i Kristiansand Eiendom, Arne Birkeland.

Dramatisk

Fylkeskonservator Frans-Arne Stylegar kaller planene for drastiske og dramatiske, men han vil ikke avvise dem.

Det var politikerne i kommunalutvalget som i fjor bevilget 3,5 millioner kroner til et forprosjekt om hvordan man kan få plass til kommunens hovedadministrasjon i moderne lokaler i Rådhuskvartalet, og i fjor høst satte bystyret av de første 40 millionene til utbyggingen.

Nytt vedtak

I februar gjorde kommunalutvalget nytt vedtak hvor de godtok at planleggingen vil koste hele 7,1 millioner kroner.

Siden i fjor har Birkeland ledet arbeidet, og nå er man kommet så langt at brukerne og de ulike eierne (kommunen og Fædrelandsvennen ved Torvbygget AS) sammen skal diskutere konkrete løsninger. Samtidig er behandling av reguleringsplan i gang i plan- og byggeavdelingen.

Dobling

  • Målet er å finne plass til 460 kontorplasser i rådhuskvartalet, nesten en dobling i forhold til i dag, sier Birkeland.

— Vi ønsker å samle alle direktørene og direktørenes staber sammen med rådmannen - for å få mer enhetlig ledelse, sier Arild Rekve, som styrer den organisatoriske biten av prosjektet.

Mye riving

To utbyggingsløsninger ligger på bordet:

Den ene går ut på å rive hele husrekka i dagens sammenhengende Rådhuskvartal - bortsett fra branntårnet og de gamle fasadene ut mot Torvet. Også Fædrelandsvennen-bygget fra 1978 og alle bygg ut mot Tollbodgaten må rives. Fyllearresten, rådhuset og det nye kemnerbygget er frittstående bygg og berøres ikke.

Vente

Den andre løsningen er å vente med å rive Fædrelandsvennen-bygget mot Kirkegaten, som delvis er privat eiet, til et byggetrinn to. Problemet da er at kommunen ikke får plass til alle som skal ha tilhold i det nye administrasjonsbygget.

— Etter riving ønsker vi å bygge opp 13.000 kvadratmeter moderne kontorlokaler. Høydene blir nok det som vil vekke mest debatt, vi må opp i fem etasjer. Men vi er meget opptatt av siktlinjer og vinkler, særlig i forhold til at man skal kunne se branntårnet fra Torvet, forklarer Arne Birkeland, og minner om at man snakker om et vernemiljø.

Halv milliard

Han vil ikke snakke om kostnader, men tidlig i prosjektet ble det snakket om totalkostnad på rundt 450 millioner kroner, opp mot en halv milliard. Prisen blir klarere når konsulentene leverer nøyaktige analyser om noen uker.

At noe må gjøres med de kommuneansattes kontorplasser, mener Birkeland er hevet over tvil. Mye av bygningsmassen på Torvet er i svært dårlig forfatning. I dag kjøres driften på dispensasjon i enkelte av kontorene, fordi tekniske anlegg ikke tilfredsstiller moderne krav.