KRISTIANSAND: Trailersjåføren var på vei hjemover til Sørlandet da han om kvelden fredag 30. oktober ble målt til 86 kilometer i timen i 60-sonen ved Nå i Ullensvang. Politiet hadde da foretatt mobil fartsmåling over en lenger strekning.

19-åringen kjørte en tom semitrailer. Han kom med ferje til Utne, og ble stoppet av politipatruljen etter 22 kilometer langs Sørfjorden mot Odda.

— Jeg var førstemann av ferja. Det var derfor jeg kjørte som jeg gjorde. Kolleger har sagt til meg at de hadde kjørt akkurat likt, sier 19-åringen til fvn.no.

- Idiotisk av meg

Nå har Kristiansand tingrett dømt mannen til å betale 9000 kroner i bot. I tillegg mister han førerkortet i seks måneder. Ifølge dommen lå sjåføren betydelig over fartsgrensene gjennom både 80-, 60- og 50-sonene på strekningen hvor han ble målt.

I retten tilsto 19-åringen den ulovlige kjøringen.

— Selvfølgelig angrer jeg. Det var min egen feil. Det var helt idiotisk av meg, medgir 19-åringen overfor fvn.no.

Han hadde hatt førerkortet for tyngre kjøretøy i ett år da han ble stoppet i Ullensvang, og er lærling ved et transportfirma på Sørlandet. Han har vært permittert siden han ble fratatt førerkortet.

— Jeg har en snill arbeidsgiver, så jeg får jobben tilbake når jeg får lappen igjen, sier han.

Fem prikker fra før

Tross sin unge alder er 19-åringen tidligere ilagt fem prikker for fartsoverskridelser. Normalt ville en fart på 86 kilometer i timen i 60-sone gi en tapsperiode av førerkortet på tre måneder, men på grunn av prikkene fikk han seks måneder.

«Høy fart med semitrailer gjennom relativt befolkede områder representerer et klart faremoment», skriver dommeren, som mener at tapet av førerkortet ikke kan ses som mer byrdefullt for mannen selv om han er yrkessjåfør.

«Det bemerkes at når siktede har behov for førerkort, har han også en ekstra oppfordring til å forholde seg slik at han ikke mister førerretten. Dette gjelder ikke minst når han har registrert fem prikker fra tre forskjellige tidligere fartsovertredelser», heter det i dommen.