KRISTIANSAND: — Det er underlig fordi jeg egentlig bare gjør jobben min, og har vanskelig for å se at det kan interessere så mange andre. Men samtidig er det selvsagt veldig hyggelig å bli lagt merke til. Det ville være feil å si noe annet, sier Morten Mørland til Agderposten.no .

Arendalitten, som har sitt virke i The Times i London, ble i går tildelt «Cartoon Art Trust Award for Political cartooning».

Det er Mørlands fjerde pris, etter at han startet som avistegner for The Times i England. Formann i Cartoon Art Trust, Oliver Preston, ga følgende begrunnelse for prisutdelingen:

«Morten Morland is from Norway and escaped the fjords in 2002 when he started drawing for The Times. He draws the political comment cartoons alongside Peter Brookes and has brought his very strong individual style to the paper. Brilliant colourwork, great humour & cutting edge political satire. His award is long overdue.»

Startet i Agderposten

I likhet med prisene for Årets avistegner og Årets tegning, vant Mørland gårsdagens pris i skarp konkurranse med tegnere fra de store britiske avisene.

Mørland, eller Morland, som han kaller seg i England, startet sin karriere som avistegner i Agderposten i 2000, men det store gjennombruddet kom tre år etter, under skolestudier i England. Mørland studerte grafisk design og bestemte seg for å intervjue The Times' avistegner Peter Brooks til sin hovedoppgave. Det møtet ble avgjørende.

Mørlands politiske tegninger dukker opp minst en gang i uka i avisen. Han er mest kjent for sine satiretegninger av Englands statsminister Gordon Brown, som er en av hans favoritter å karikere.

— Det er vanskelig å styre unna Brown, han har et karakteristisk utseende og har en egen evne til å dukke opp i spesielle situasjoner, sier han til Agderposten.no.

- Et godt år for satire

Den politiske situasjonen i England har ifølge Mørland gjort det enkelt for avistegnerne å være med å kvesse debatten med sylskarpe streker og grotesk humor. Avsløringene av parlamentsmedlemmenes frynsegoder har for eksempel preget nyhetsbildet i månedsvis.

— Vi tegnere har hatt et fantastisk materiale å ta av. Det har vært et godt år for satire, men et forferdelig år for alt annet, konkluderer han.

Foto: Morten Mørland