KAPELLET: Her bæres kisten med Sven Olaf Bjarte Høiby inn i Oddernes kapell. Første rekke: sønnene Per og Espen Høiby, i midten to av barnebarna og til sist svigersønnene Per Olav Bjørnøy og kronprins Haakon. Foto: Tore-André Baardsen

KRISTIANSAND: Kronprinsessens far, idrettsmannen, journalisten, medieofferet og levemannen Sven O. Høiby ble båret ut av Oddernes kirke til tonene av den kjente Sinatra-sangen «My way» klokka 13.15 i går formiddag.

Svigersønnene kronprins Haakon og Per Olav Bjørnøy, sønnene Espen Høiby og Per Høiby og to av barnebarna bar kisten ut, mens det klikket i kameraer fra over 50 fremmøtte pressefolk.

300.

Inne i kirken hadde vel 300 mennesker deltatt på en meget familiær, varm og nær bisettelse.

— Spesielt talen til sønnen Espen var flott og verdig, sa Sven O. Høibys svoger, Jan Gabrielsen til Fædrelandsvennen. Gabrielsen er gift med Sven O. Høibys søster og satt de siste ukene ved Høibys sykeseng nesten kontinuerlig.

— Det var en veldig ærlig tale - hvor både det vonde og det gode i livet kom tydelig fram, sier ordfører Jan Oddvar Skisland, som var til stede i kirken.

Fædrelandsvennen respekterte familiens ønske om at media ikke skulle være til stede i kirken. Folk som var inne i kirken, sier minnetalen var et sterkt øyeblikk.

MISTET HAM TO GANGER.

Espen Høiby snakket om tyttebærturer, seilturer og mange gode samtaler han hadde hatt med sin far. Han husket ham som en mann med stor kreativitet og stort pågangsmot. Men Espen Høiby benyttet også talen til kritikk av deler av norsk presse.

Espen Høiby sa at han og familien hadde mistet Sven O. to ganger. Den første gangen var det media som tok faren ifra dem.

Kronprinsesse Mette-Marit deltok også aktivt inne i kirken. Hun leste fra Bibelen, fra Forkynnerens bok kapittel tre, om at alt har sin tid og at det er en tid for både latter, gråt, dans og død.

De første kom til Oddernes kirke omtrent en time og ett kvarter før bisettelsen.

Mennesker fra alle samfunnslag ville følge Sven Olaf Bjarte Høiby på hans siste ferd - som et slags symbol på at Sven O. var et menneske som kjente og følte seg hjemme i mange miljøer.

Vennene fra stamstedet Victoria Pub kom en etter en. Eks-kone Renate Barsgård kom. Venner fra idretten var til stede, det samme tidligere sjefredaktør i Fædrelandsvennen Egil Remi Jensen.

Til stede var også kjendisprest Einar Gelius, fylkesmann Ann-Kristin Olsen, Demokratenes leder Vidar Kleppe, Ap-politiker Trond Blattmann og ordfører Jan Oddvar Skisland.

Den siste halvtimen før bisettelsen kom familien og nære venner.

Kronprinsparet kom sammen med Mette-Marits sønn Marius.

KONGEPARET.

Til sist, noen få minutter før 12.30, ankom kongeparet.

Inne i kirken deltok flere musikere fra Kirkens Bymisjon i Oslo, en organisasjon kronprinsparet har et spesielt nært forhold til. Solist var Solveig Slettahjell, pianist Andreas Utnem og saksofonist Trygve Seim.

Salmene «Kjærlighet fra Gud» og «Jeg er i Herrens hender» ble sunget. Det samme ble Erik Byes «Blå Salme». Den slutter slik:

«Med løftet hode skal hver sjel gå inn i Herrens tid»

Tekst: Kjetil Reite

kjetil.reite@fvn.no - 38 11 36 63

Tekst: Odd I.R. Uleberg

odd.uleberg@fvn.no - 38 11 36 48