MANDAL: Politiet har i kveld avhørt de fire mandalsmennene på pluss/minus 19 år som ble pågrepet på et serveringssted i Mandal i ettermiddag.

— De har forklart at de ikke ønsket å ha båten liggende ved hytta fordi de mistenkte at den var stjålet, så de kjørte den vekk, sier stasjonssjef Bjart Gabrielsen ved Mandal politistasjon klokken 19.45. Og så kjørte to av guttene som kjent på skjær, og ble hentet av to andre i en annen båt. Alle fire har erkjent å ha vært involvert i hendelsen som førte til leteaksjonen.

— Alle erkjenner sin bit av den ulykksalige turen, sier Gabrielsen.

Pågrepet samlet De fire ble pågrepet på et serveringssted i Mandal i ettermiddag.

— Visste de at de hadde satt i gang en leteaksjon?

— De forstod det etter hvert. De håpte vel å slippe unna. De erkjenner ansvar, og forstår at det kunne gå sånn. Men det er fire angrende syndere. De har forstått at de har gjort noe fryktelig dumt.

De fire må regne med strenge reaksjoner. Alle er sluppet fri etter kveldens avhør, og saken blir nå oversendt påtalemyndigheten.

— Dette er en svært uheldig og alvorlig hendelse som vil få alvorlige konsekvenser for de involverte. Det å oppføre seg slik at det settes i gang en betydelig redningsaksjon, er meget klanderverdig, sier Gabrielsen.

I tillegg har en femte 19-åring blitt avhørt på Mandal politistasjon i kveld. Han er mistenkt for å ha stjålet båten som havnet på skjæret.

— Jeg snakket med ham før han ble avhørt. Han ville erkjenne å ha stjålet båten i Mandal natt til søndag. Han brukte den til å komme seg ut til festen, fordi han så det som eneste mulighet til å komme seg til festen. Han hadde vært opptatt med andre ting tidligere på dagen, sier Gabrielsen.

Ville kvitte seg med stjålet båt Ifølge Gabrielsen skal hendelsesforløpet ha sett slik ut:

Det var i går kveld fest på en hytte i nærheten av der båten ble funnet på skjæret med motoren i gang. Det kan tyde på at en av festdeltakerne hadde stjålet båten i går kveld for å komme seg til festen. Fire andre festdeltakere er nå mistenkt for å ha vært delaktige i det som førte til letaksjonen.

— Det ser ut til at to av dem kjørte snekka med tanke på å bli kvitt den. Det viste seg at den var stjålet, men vi har ikke grunn til å tro at de stjal den. De to kjørte av gårde, og da de var på vei for å bli kvitt den, kjørte de på skjær, sier Gabrielsen, og fortsetter:

— Det kan se ut som at de to andre kjørte opp til havaristen, tok med seg de to som var om bord, og tok dem inn til land.

De fire mennene kan nå bli tiltalt for å ha framprovosert en redningsaksjon.

— De burde forstått. I tillegg har de forlatt en båt med motoren i gang. Og de har vært aktive for å skjule at de var med på det. Det er det som er det alvorlige, sier Gabrielsen.

Vitner observerte to båter

Ifølge politietterforsker Linda Gabrielsen observerte vitner to båter, den ene identisk med båten som ble funnet på skjær, kjørende rundt på fjorden rundt klokken 10.30. En båt identisk med den andre båten er funnet fortøyd til land ved Tregde.

Vitnene skal også ha observert en røyksky fra båten som ble funnet på skjær, og i båten ble det funnet en splint fra brannslukningsapparatet. Selve brannslukningsapparatet ble funnet på sjøen. Båten bærer ingen tegn på at det skal ha vært brann ombord.

Dermed fikk politet mistanke om at personen i båten, som ble funnet på skjær, kunne ha hoppet over i den andre båten, og kjørt inn til land.

Bjart Gabrielsen kan ikke svare på hvorfor brannslukningsapparatet var i båten, men mener mennene ikke skal ha hatt til hensikt å "ha det gøy" med politiet.

— Det er ingen opplysninger som tyder på at det ble gjort for å ha det gøy, sier han.

Stor leteaksjon

Hovedredningssentralen fikk melding om saken klokken 11.30. Det ble umiddelbart satt i gang en leteaksjon.

— Det er en som har observert en båt som står på et skjær med motoren i gang. Det er ingen folk å se ved stedet, opplyste vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen Sør-Norge, Nils Ole Sunde, til fvn.no.

Området det er snakk om er rett sør for Tregde, på Grasholmen.

En luftambulanse fra Arendal samt et Sea King redningshelikopter søkte etter folk i vannet. Det ble gjennomført et intensivt søk i sjøen og på alle holmer i området. En del småbåter med frivillige deltok også i søket. Disse ble dirigert av politiets innsatsleder fra Tregde. I tillegg var en båt fra sjøforsvaret med i letingen.

Røde Kors og en redningsskøyte ble også sendt ut, men skal ikke ha kommet frem før aksjonen ble avblåst klokken 14.50.

FUNNET PÅ SKJÆR: Dette er båten som ble funnet tom med motoren i gang. Foto: Ingolf Stokkeland