ARENDAL: — Stefarens framstilling er ikke troverdig, for å si det mildt. Vedkommende lever i en fantasiverden hvor han ikke klarer å skille mellom eventyr og virkelighet, mente aktor Jostein Johannessen da rettsaken gikk i Aust-Agder tingrett denne uken.

Står for uttalelsene I februar i år ble en 45 år gammel tobarnsfar drept i en utleiebolig i Parkveien i Arendal. Hans 25 år gamle nabo har innrømmet drapet, og at han skjulte liket i over to uker i et kott.

Under straffesaken tidligere denne uken var 25-åringens stefar inne til vitneforklaring. Han overrasket retten da han påstod at stesønnen var truet til å påta seg skylden for drapet, og at det var 25-åringens tidligere samboer som hadde drept 45-åringen. Stefaren trakk også to andre kvinner inn i straffesaken ved å påstå at disse hadde formidlet trusler mot stesønnen.

— Jeg er veldig lettet over å ha fått fortalt det. Jeg står for hvert ord jeg har sagt, sa stefaren til fvn.no etter at han forlot rettsbygningen.

— Vet du at du kan straffes hardt for å forklare deg usant?

— Ja, det har jeg tenkt gjennom, og jeg står på mitt. I denne saken er det flere personer som er skyldige, sa stefaren.

Ny etterforskning Vitneprovet førte til at påtalemyndigheten ba om mer politietterforskning, og minst tre personer ble tatt inn til avhør ved politistasjonen i Arendal mens rettsaken pågikk.

Heller ikke 25-årigens forsvarer, Ole Devold, hadde tillit til stefarens uttalelser.

— Dette er helt vanvittige opplysninger. Jeg har jobbet som forsvarer i 18 år, og har aldri opplevd lignende, sa Devold til fvn.no.

Den drapssiktede 25-åringen sa også i retten at stefarens påstand var rent oppspinn.

— At jeg har blitt truet er helt feil. Episodene som min stefar beskriver, skjedde på helt andre tidspunkter. Dessuten synes jeg det er rart at han ikke har fortalt dette til politiet tidligere, sa tiltalte på spørsmål fra dommeren.

To års fengsel

De tre personene som stefaren mente hadde nye opplysninger i saken, forklarte seg også til retten. De avviste samtlige påstander fra stefaren.

Nå vurderer statsadvokat, Jostein Johannessen, om han skal igangsette ytterligere etterforskning for å avdekke om stefaren forklarte seg usant. Hvis påtalemyndigheten mener stefaren bevisst har løyet for retten, kan det ende med rettssak.

— Vi vil vurdere dette når rettsboken foreligger. Det kan fort ta noen uker, sier Johannessen til fvn.no.

Ettersom stefaren er i familiær relasjon til tiltalte, måtte ikke han ikke avgi forsikring i retten. Hvis han blir dømt, vil stafferammen for å ha uttalt seg uriktig i retten dermed være inntil to år for stefaren.