OSLO: — Michelet gråt da han fikk vite at Høyesterett hadde opphevet dommen, sier hans forsvarer, Jon Christian Elden til Fædrelandsvennen. Den domfelte har hele tiden nektet for å ha påført gutten skadene han er tiltalt for.

Straffesaken har en lang historie.

Michelet ble i Kristiansand tingrett 6. november 2006 frifunnet for å ha påført kjærestens åtte måneder gamle baby skader slik at babyen døde. Skadene skulle Michelet ifølge tiltalen påført babyen i september 2004. Påtalemyndigheten anket dommen til lagmannsretten.

I september 2007 ble den 31 år gamle Rafael Michelet dømt i Agder lagmannsrett til fengsel i syv år for å ha skadet babyen slik at han døde. Denne dommen ble opphevet av Høyesterett, fordi hovedforsvareren til Michelet, Abdelilah Saeme, ble syk under rettssaken. Saemes assistent, Tom Barth Hofstad, overtok forsvarerjobben. Høyesterett mente da at saken ikke skulle fortsatt i lagmannsretten da Saeme ble syk, og at det var en innskrenkning i det frie forsvarervalg at medforsvareren, Hofstad, måtte overta sluttføringen av saken.

Etter en ny runde i lagmannsretten i juni ble Michelet igjen funnet skyldig i tiltalen og dømt til ubetinget fengsel i seks år.

Etter at denne dommen ble avsagt ble det oppdaget at to av lagmannsrettens juridiske dommere tidligere har behandlet en anke i forbindelse med varetektsfengsling av Michelet. Da har de to dommerne behandlet saken og vurdert om det har vært skjellig grunn til å mistenke Michelet for det han opprinnelig var siktet for, og som han senere er dømt for av de samme dommerne.

Det er denne vurderingen og denne delen av saksbehandlingen som Høyesterett har hatt til behandling. Høyesterett mener at siden de to dommerne har behandlet saken tidligere, var de inhabile ved behandlingen i lagmannsretten. Det er derfor begått en saksbehandlingsfeil, og dommen fra juni er dermed opphevet. Kjennelsen i Høyesterett ble gjort med tre mot to stemmer.

Påtalemyndigheten kan nå velge om den frifinnende dommen i tingretten skal bli stående, eller om saken fremmes for lagmannsretten for tredje gang. Riksadvokaten skal ta den endelige avgjørelse. Mye tyder på at saken blir anket inn for lagmannsretten nok en gang.

Michelets forsvarer, Jon Christian Elden, er meget godt fornøyd med kjennelsen i Høyesterett.