HELSINKI/KRISTIANSAND: — Ut fra dokumentene som foreligger, kan jeg se at Color Line har meldt inn at de har tre millioner euro i pant i skipet, opplyser bobestyrer i advokatbyrået Hamnarström Puhakka Partners, Juho Linni-Taattola, til fvn.no.

Tre millioner euro Da Superspeed ble satt i trafikk mellom Kristiansand og Hirtshals i fjor vår, ble danskeferja "M/S Christian IV" solgt til finsk/russiske Stella Navis Russia. Deretter ble skipet satt i trafikk mellom Helsinki og St. Petersburg.

Det ble avtalt en total kjøpesum på 13 millioner euro da kontrakten ble inngått, men skipet ble solgt med pant. Kun 10 millioner ble overført da skipet gikk fra Kristiansand til Helsinki. Tre millioner euro skulle overføres på et senere tidspunkt. Men dette ble aldri gjennomført da Stella Lines gikk konkurs i november i fjor.

— Jeg kan bekrefte at skipet ble solgt med pant for å sikre våre interesser, men jeg ønsker ikke å kommentere størrelsen på panten eller innholdet i interne kontrakter, sier pressetalsmann i Color Line, Helge Otto Mathisen.

Tre store kreditorer Fra bobestyrer Linni-Taattola får Fædrelandsvennen opplyst at det er tre store kreditorer etter konkursen i november. Disse er en finsk bank, et finsk pensjons- og forsikringsfond, samt Color Line.

Etter at Stella Lines gikk konkurs, har den oppnevnte bobestyreren jobbet intenst med å få en kjøper til skipet som ligger i arrest i Kotka i Finland. Dette arbeidet har imidlertid ikke lyktes, og nå går det mot tvangsauksjon .

— Vi har vært i kontakt med noen potensielle kjøpere, men så langt ser vi ikke ut til å lykkes med noe ordinært salg. Derfor vil skipet etter all sannsynlighet bli solgt på tvangsauksjon med startdato 26. februar, opplyser Linni-Taattola.

Tilbake til start Fvn.no har tidligere skrevet at det nyoppstartede rederiet Thy Ferries er svært interessert i å kjøpe skipet , som nå heter "M/S Julia".

Overfor fvn.no vil imidlertid ikke arbeidende styreformann, Svein Olaf Olsen, bekrefte eller avkrefte om rederiet har vært i kontakt med bobestyreren i Finland. Han har imidlertid sagt at skipet er godt egnet for den planlagte ruten mellom Kristiansand og Hanstholm.

INTERESSERT: Svein Olaf Olsen i Thy Ferries har hele tiden sagt at han er interessert i "Kvarten". Nå kommer den på tvangsauksjon 26. februar.

— Dersom vi får kjøpt "Christian IV" så billig at vi kan gjøre dramatiske investeringer i maskinrommet, så er den kjempeinteressant. Båten har god passasjerkapasitet. I tillegg har den hengedekk, kjempefine taxfreearealer og flott restaurant, sa Olsen for én uke siden. Følges med argusøyne Ettersom Color Line har økonomiske interesser knyttet til tvangssalget av "Julia", innrømmer Mathisen at de følger situasjonen tett.

— Vi følger med på skipet så lenge vi har pant i det. Noen tilstandsrapport har jeg imidlertid ikke lest. Ut over det har jeg ingen kommentar, Mathisen.

Bobestyreren i Finland opplyser at "Julia" vedlikeholdes jevnlig, og at motorene startes med jevne mellomrom for at skipet ikke skal forfalle.