KRISTIANSAND: Det er mildt sagt dårlige nyheter statsmeteorolog Øyvind Johnsen har å komme med da fvn.no snakker med ham på telefon.

— Mitt klare råd til sørlendinger er å holde seg innendørs de neste dagene. De bør kun ta korte turer utendørs for å måke snø, ellers bør de være inne. De neste dagene blir vanskelige, og det er ikke noe grunn til å holde seg utendørs unødvendig, sier Johnsen.

Sørlandet skal nemlig få det dårligste været i hele landet.

Store snømengder og lave temperaturer kombinert med sterk vind vil føre til vanskelige kjøreforhold med snøfokk og bitende kulde.

Minus 27 grader - Vi venter at det vil komme mellom 20 – 25 centimeter snø, i hvert fall det første døgnet. Temperaturene vil synke til seks – åtte minusgrader. Kombinert med vind i form av stiv kuling, vil den følte temperaturen synke til minus 26 – 27 grader. Når det i tillegg er fuktig luft, vil det danne seg is på huden hvis man er mye ute. Det er jo ytterst ubehagelig. Jeg vil derfor anbefale folk å holde seg innendørs, sier Johnsen.

Varselet gjelder frem til og med søndag. Torsdagen er det eneste unntaket hvor det muligens kan bli litt mindre vind og snø enn resten av perioden. Etter det ventes det å komme 30 – 35 centimeter snø om dagen, og vinden vil øke igjen.

Ikke ekstremvarsel Det er særlig kysten som vil få det verste været, men det blir kaldt i fjellet også.

— Vi går ikke ut med noen spesial- eller ekstremvarsler foreløpig, men folk må tenke over hva de gjør. Selv om det er vinter, sier statsmeteorologen.

Det dårlige været skyldes vinder fra Sibir og lavtrykk over Storbritannia.