SØGNE: Nyheten kommer som et realt prissjokk på båteiere som har ventet på plass i årevis.

— Dette er et skikkelig slag i trynet. Jeg tror de vil få problemer med å leie ut til vanlige folk, sier båteier Edvard Repstad, som i likhet med 700 andre venter på båtplass.

41-åringen har stått på venteliste i åtte år, men antar at han vil takke nei til tilbudet.

Fædrelandsvennen har tatt en ringerunde rundt sørlandskysten, og prisene i Søgne ligger på det flerdobbelte av andre kommuner.

For velstående

Leien for 2008 er foreslått til 9925 kroner for 3,0-metersplass, 11.575 kroner for 3,5 meter og 13.238 for 4,0 meter.

Selv i Kristiansand, der leieprisene har skapt høye bølger, bør klagene nå stilne. Tilsvarende priser her er om lag 4400 til 5800 kroner.

  • Vi har rett og slett lagt sammen våre utgifter, og kommet fram til dette beløpet, forklarer rådgiver Jahn A. Stray i Søgne kommune. Utbyggingen koster 15,5 millioner; om lag 70.000 kroner for hver av de 222 båtplassene. I tillegg kommer driftsutgifter. Men administrasjonen har også kalkulert med 1000 kroner i overskudd per båtplass - til sammen 222.000 kroner.

— Nå ser kommunen sitt snitt til å tjene penger. Jeg hadde forventet priser på 5000-6000 kroner, så dette høres urimelig mye ut, mener Edvard Repstad.

Med en 28 fots familiesnekke må han ut med 11.575 kroner. Da beholder han heller plassen han leier i Lundeelva for under en tredel av prisen.

  • Om folk har en skjærgårdsjeep på 20 fot er de neppe villig til å betale 10.000 i leie. I løpet av 10-15 år har de betalt båten på nytt igjen, poengterer båteieren.

Repstad frykter vanlige folk fra Søgne nå må takke nei, mens plassene dermed går til velstående hytteeiere fra Kristiansand eller Rogaland.

Venter diskusjon

Kommunen understreker at kostnadene i byggebransjen har gått til værs. Summen dekker også sprengningsarbeider, nye parkeringsplasser, opplagsplass og tilrettelegging av et friområde.

  • Alt har vært ute på anbud, så jeg tror ikke private utbyggere kunne gjort dette billigere, sier rådgiver Jahn A. Stray.

Formannskapet i Søgne skal ta stilling til de skyhøye leieprisene neste torsdag, og spesielt tilskuddet til kommunekassen kan bli omstridt.

  • Dette punktet kan selvfølgelig diskuteres, men vi må i hvert fall få dekket våre reelle kostnader, uttaler Søgne-ordfører Solveig Kjelland Larsen (Ap).

  • Hva synes du om å være på sørlandstoppen?

  • At vi er veldig dyre er ikke noe særlig. Men jeg vil jo tro de som har båt er kjent med at de må betale for en båtplass, svarer hun.

Flere andre kommuner Fædrelandsvennen kontaktet i går opererer med innskudd, pluss en lavere årlig leie. Båtplassen koster da stort sett mellom 1500 og 5000 kroner i året.