KRISTIANSAND: — Samlingen består er 1600 bibler. Den eldste Bibelen er 500 år gammel, sier den nye eieren av den unike og sjeldne bibelsamlingen, skipsreder Jan Olaf Tønnevold, til fvn.no.

Bibelsamlingen er trolig den største i Norden og finnes ifølge Tønnevold i alle mulige språk, størrelser og fasonger.

— Den største er så stor at det verker når jeg bærer den, forteller Tønnevold, som ble kontaktet av Det Norske Bibelselskap om kjøp av samlingen.

De hadde ikke råd til å kjøpe samlingen og kontaktet tidligere styremedlem og skipsreder Tønnevold om saken. Tønnevold hadde råd og er ikke i tvil om hvordan samlingen skal forvaltes videre.

Skal stilles ut

  • Samlingen skal ikke havne i min private kjeller. Jeg har en avtale med bibelselskapet om at samlingen skal stilles ut, og vises fram på museer, skoler og kirker, for å skape interesse rundt Bibelen, sier Tønnevold til fvn.no.

Etterhvert håper han også å kunne finne et sted for en mer permanent utstilling – helst på Sørlandet.

Han arbeider nå sammen med Det Norske Bibelselskap for å skaffe seg en full oversikt over bibelsamlingen når det gjelder både årstall, språk og type.

I god stand

Til tross for at mange av biblene er svært gamle, synes Tønnevold flere av dem er i svært god stand.

— Jeg synes de er i relativt god stand, men mange er også i veldig god stand. To eller tre av biblene har tilhørt det kongelige danske bibliotek, forteller han.

- Hvor mye måtte du betale for å kunne forvalte en slik samling videre?

— Det har jeg ikke tenkt å svare på, ler Tønnevold og legger til:

— Noen av biblene har høy verdi, men ikke alle, men samlet har de en betydelig verdi, men vitsen med å kjøpe den for meg er at samlingen skal ut til folket.