LILLESAND: — Jeg må jo flerre til litt skal jeg få oppmerksomhet! gliser Helge Rudschinat Grønli mens han blar ivrig på pc-en for å vise oss de siste kreasjonene han har publisert på foto.no og en rekke internasjonale nettsteder.

For mange av avisens lesere vil Grønli være kjent som sosialsjefen som hoppet av og først ble keramiker og siden gründer bak Bronseplassen i Høvåg. Samt sjaman på trommer, og forfatter. Og fortelleren «Gorm Gamle», med fengende historier fra middelalderen til tusenvis av besøkende på vikinggården ved grensen mot Kristiansand. Den er for lengst overlatt til neste generasjon.

De siste sju årene har han bodd i Syden, etter at han ble uføretrygdet med leddproblemer. Men for noen uker siden flyttet han hjem, og bor nå i hytte på Bronseplassen.

— Med de pågående klimaendringene blir det mildere vintre og lettere for meg å bo her på Sørlandet, smiler Grønli.

De siste årene har fotohobbyen tatt det meste av tiden. Ukentlig publiserer han «Fredagsbildet» på foto.no og på internasjonale nettsteder. Men han printer også ut på lerret.

Blant mange uskyldige bilder med mye humor, finner vi en del med våpen og krig, og en hel del med religiøse motiver. Noen på grensen til det blasfemiske. Men alltid med en kommentar til.

Denne uken er han spesielt stolt, et bilde han har lagt ut på foto.no har fått flere tusen treff, og har samlet 72 hissige innlegg på nettstedet.

— Mange mener visst at jeg som viking ikke kan være mot krig, men der tar de altså feil, kommenterer Grønli sitt budskap.

Foreløpig har galleriet på Bronseplassen og andre utstillinger i Høvåg vært eneste kanaler ut til offentligheten utenom nett, men nå jobber han for å få napp hos et større galleri i landsdelen.