Se video av brannen her KRISTIANSAND: Tirsdag kveld, drøye åtte timer før brannen startet, holdt kvinnen visning i leiligheten. Utenfor inngangsdøren satte hun opp to fakler. Nå har politiet konkludert med at faklene var årsaken til brannen som førte til store ødeleggelser i terrasseblokken på Hånes.

— I forbindelse med visning ble det satt ut noen fakler. Vi har konkludert med at disse kom i kontakt med brennbart materiale. Faklene stod i nærheten av noen plastmøbler, sier stasjonssjef ved Randesund politistasjon, Odd Nordmo, til fvn.no.

Leiligheten sto til salgs for 1,49 millioner kroner. Eieren, en kvinne i 30-årene, risikerer nå tiltale.

— Faklene sto på hver sin side av matten ved inngangsdøren. Hun sa hun hadde slukket faklene etter visningen, sier eiendomsmegler Audun Holgersen i Garanti Eiendomsmegling, som skulle selge fireromsleiligheten for henne i Kremlestien tirsdag.

- Gjort det hyggelig

Politiet fikk varsel om brannen klokken 01.40 natt til onsdag. Tretten mennesker ble evakuert og fem sendt til sykehus med røykskader etter brannen.

— Hun hadde gjort det så hyggelig, og tent opp to fakler utenfor døren da jeg kom for å holde visningen sammen med henne, forklarer megler Holgersen.

— Det var hennes idé, men for øvrig pleier vi også gjerne å tenne fakler ved visning, sier Holgersen.

FULL FYR: 13 personer ble evakuert i brannen natt til onsdag. (Foto: Fvn.no-tipser) Leiligheten var nyoppusset, og fire personer hadde vært innom da visningen ble avsluttet klokken 18 tirsdag kveld. Kvinnen som skulle selge bodde alene i leiligheten. Hun var på utkikk etter en annen bolig på østsiden av Kristiansand.

Fvn.no har vært i kontakt med kvinnen torsdag formiddag. Hun ønsker ikke å bli intervjuet.

Til sykehus

Noen timer etter brannen snakket kvinnen med Holgersen.

— Hun hadde vært til sykehus for å få sjekket røykskader. Hun var så fortvilet. Det siste året var leiligheten pusset opp med nye gulv og flott bad, sier megleren.

Torsdag formiddag avsluttet krimteknikere undersøkelsene på stedet. Etter det fvn.no kjenner til, har den kvinnelige selgeren også vært inne til avhør.

— De aller fleste som bor i boligkomplekset har vært inne til avhør, og krimteknikerne har gjort seg ferdige med undersøkelsene i dag. Uavhengig av hverandre sier de at brannen skyldes bruk av åpen ild, sier stasjonssjef Nordmo.

Politiet utelukker at brannen kan ha blitt påsatt.

— Vi har sjekket det elektriske anlegget, uten å finne feil. Ingenting tyder heller på at brannen er påsatt, sier Nordmo.

- Ikke med vilje

En politijurist skal nå avgjøre om kvinnen blir tiltalt for uaktsomhet etter brannen.

— Om dette skyldes unnskyldelige, uheldige omstendigheter eller straffbar uaktsomhet blir opp til politijuristen å konkludere med. Det er uansett ikke noen grunn til å tro at kvinnen gjorde dette med vilje. Vi skal først og fremst være glade for at ingen ble alvorlig skadet, sier Nordmo.

Det spesielle med faklene var at de ble tent opp i et innvendig portrom. Fra gaten leder et portrom inn til to leiligheter, som ligger vegg i vegg. Faklene var satt på betonggulvet.

— Jeg spurte om faklene da jeg snakket med henne onsdag formiddag. «Jeg slukket før jeg gikk på jobb etter visningen», forklarte hun meg, sier megler Holgersen.

UNDERSØKELSER: Krimteknikere undersøkte branntomten torsdag formiddag. (Foto: Ino Andre Nilsen)