VALLE: Det er parringstid for kongeørn nå. Klarer ørneparet som svever rundt en av de nye høyspentmastene til Statnett i Valle Vesthei å få lagt egg i det gamle ørnereiret like ved, havner Statnett i trøbbel. Da kan arbeidet med å strekke høyspentledningen mellom mastene forstyrre kongeørnfamilien så mye at det hele ender i en fugletragedie.

– En forsinkelse vil kunne koste Statnett 20 – 30 millioner kroner, sier rådgiver Rolv Knutsen i Statnett til Fædrelandsvennen.

STØY

Løsningen på problemet har Fylkesmannens i Aust-Agders miljøvernavdeling funnet – lag så mye støy og menneskelig aktivitet i området at ørneparet flykter til et annet reir. Støyen lages først og fremst ved hjelp av mannskap på snøscooter rundt mastepunktet. En ornitolog arbeider også på stedet.

Statnett søkte først om å få dekke til ørnereiret fysisk, slik at fuglene var tvunget til å finne seg et annet reirsted. Det fikk selskapet ikke lov til av Fylkesmannen. Det finnes ingen hjemmel i viltloven til noe slikt.

FRITATT

Støy i vårfjellet er noe som bygdefolk svært godt vet at ikke er populært hos Fylkesmannens miljøvernavdeling. Nå er ørnejagingen med snøscooter blitt en stor snakkesnakk i øvre Setesdal. Bygdefolk har i årevis blitt anklaget for å forstyrre roen i fjellet med snøscooterne sine. Så blir Statnett oppfordret til det motsatte.

– Dette har vi lov til. I utgangspunktet er vi fritatt fra loven om motorferdsel i utmark i forbindelse med utbyggingen i dalen i under anleggsvirksomheten, sier kommunikasjonssjef Rune Gutteberg Hansen i Statnett til Fædrelandsvennen.

RESSURSER

Gutteberg Hansen sier at å ta vare på miljøet er en del av utbyggingsprosjektene til Statnett.

– Dette bruker vi mye ressurser på. Vi vil holde på med aktiviteten rundt reiret til ornitologen er fornøyd, sier han.

– Sett av ørnen ikke lar seg jage, og på død og liv skal bruke den gamle reirplassen – må dere vente til ungen har forlatt reiret før dere begynner å strekke ledningene?

– Vi vil søke Fylkesmannen om å få begynne likevel, sier rådgiver Rolv Knutsen. Han understreker at byggingen av ledningen er blitt ett år forsinket i Valle på grunn av kommunens tidligere innsigelser mot ledningen.

– Legger ørnen egg får vi ta opp med Direktoratet for naturforvaltning en eventuell anleggsstopp, sier miljøvernsjef Eva Bomann hos Fylkesmannen i Aust-Agder. Hun tar ikke avstand fra snøscooterkjøringen.