KRISTIANSAND: Det var søndag morgen at vaktlaget oppdaget at tyver hadde vært inne i sjøredningskorpsbåten RS "Kaptein Egil J. Nygård" og forsynt seg med utstyr. Tyvene har tatt seg inn gjennom et vindu som sto åpent.

— Båten er ute av drift, og i verste fall kan konsekvensene av det bli fatale, sier Sven Arild Evertsen og Thomas Ovnan, som sitter i faggruppa til redningskorpset i Kristiansand.

Tankeløse mennesker

De forteller at skøyten og mannskapet har reddet mange liv på sjøen, dag og natt. Redningsselskapert er nemlig vanligvis operativt hele tiden. Men innbruddet søndag har satt en midlertidig stopper for det, noe vaktlaget synes er svært dumt.

— Vi mangler utstyr til å kunne dra ut, og har heller ikke lov til å dra ut uten dette, forteller vaktlaget, som søndag drev opprydding i skøyten, og telte over hva som manglet.

Redningsflåte, to pc'er, kikkert, alle lykter, nødraketter, stort førstehjelpsskrin og kamera var noe av det mest kostbare som er forsvunnet. Men det er også forsvunnet blant annet kartplotter og en lcd-skjerm til et ryggekamera - ting som ikke har noen verdi for vanlige folk, men som lammer redningskorpset sitt arbeid.

— Det må være tankeløse mennesker som bryter seg inn på en redningsskøyte. Det er jo akkurat som å gjøre innbrudd i en sykebil, sammenligner Evertsen.

Thomas Ovnan (til venstre) og Sven Arild Evertsen hadde nok å gjøre søndag formiddag. Her utenfor lokalene til redningsselskapet. (Foto: Ola Mjaaland)

— En uke før vi er operative igjen

Han påpeker at uansett om tyvene var ute etter det eller ikke, så finnes det ikke medikamenter i båten lenger, som det gjorde tidligere. Og tyveriet virker veldig uproft, vurdert etter hva de har tatt med seg, er alle i sjøredningskorpset enige om.

— PC'en har kart som er viktige for oss, men selve PC'en er jo gammel og lite verdifull, sier Ovnan.

Skjer det noe nå må båt fra Mandal eller Arendal gå ut.

— Vi må få nytt utstyr fra Oslo, og det tar jo litt tid. Det kan fort bli en uke før vi er oppe og går igjen, sier vaktlaget.

Politiet sikret søndag ettermiddag spor.

Håper de leverer tilbake

— Vi har hatt patrulje der nede som har sjekket litt, sier operasjonsleder Bård Austad ved Agder politidistrikt, til fvn.no.

Konkret hvor mye det ble stjålet for er ikke klart, men ifølge politiet er det snakk om et kostbart tyveri.

Bønnen fra sjøredningskorpset er klar;

— Når tyvene finner ut at hva de har gjort og ser at de ikke har bruk for utstyret de har tatt, kan de legge det utenfor hos oss eller sette det på en bensinstasjon. Det viktigste er bare at vi får det nødvendige utsyret og kan komme i drift igjen, sier de.