KRISTIANSAND: — I 1999 var det 33.000 sauer i Vest-Agder, men siden den gang har antallet gått nedover. Nå ligger vi på 24.000 sauer, opplyser seniorrådgiver ved Fylkesmannen i Vest-Agder, Arne Hjulstad, til fvn.no.

Den eneste kommunen der antallet øker, er Åseral. I andre tradisjonelle sauekommuner som Sirdal og Kvinesdal minker antallet.

— Per i dag ser det ut som både antallet besetninger og sauetallet vil fortsette å gå ned, sier Hjulstad til NRK Sørlandet.

«Sauehotell»

Han mener at man har en jobb å gjøre dersom man skal unngå at sauene forsvinner helt fra Vest-Agder.

— Det er en helt klar mangel på investeringer på dette punktet, og vi har en del spørsmålstegn angående hvordan vi skal løse dette i fremtiden. En ting vi ser på er å lage såkalte «sauehotell», en stor bygning der alle sauene blir plassert om vinteren, forteller han.

«Sauehotell» er noe de har startet med i Sveio kommune i Hordaland. Ifølge Hjulstad er dette noe landbrukskontoret i Mandal og Lindesnes har pratet om for å se om de kan få til noe lignende.

— Vi er opptatt av å finne nye måter å organisere saueholdet på. Vi må rasjonalisere produksjonen på en eller annen måte, fastslår seniorrådgiveren.

- Dramatisk

Også i Aust-Agder ser det mørkt ut, her er det 8000 færre sauer enn det var for ti år siden.

— Det er dramatisk. Ser vi ti år framover står vi i fare for å ha nullet ut hele saueholdet hvis denne utviklingen fortsetter, sier leder i Aust-Agder Sau og Geit, Erling Brekkemoen, til NRK Sørlandet.

Sauer på beite bidrar til å opprettholde kulturlandskapet. Uten sauer kan landskapet gro igjen.

— Vi får veldig små muligheter til å pleie et kulturlandskap i årene framover dersom det ikke sendes flere sauer ut på beite, sier Brekkemoen til NRK.

Også Hjulstad frykter for gjengroing dersom en ikke får stoppet nedgangen i antall sauer i Agder-fylkene. Han ser også et annet problem.

— Vi vil også få et underskudd i lammekjøtt. Det vil vi helst slippe, sier Hjulstad til fvn.no.