OSLO: — Blasfemisaken er noe av det mest klønete regjeringen har gjort. Men jeg er glad de snur. Det var klokt, sier Peter Gitmark (H).

Lærer hele tiden

Kritikken surret i vandrehallen etter at Sp-leder Liv Signe Navarsete måtte gjøre rede for seg under spontanspørretimen i Stortinget i formiddag. Der gjentok hun beklagelsene hun kom med i dag morges. Både Lars Sponheim (V) og Dagfinn Høybråten (KrF) gratulerte Navarsete og regjeringen med å snu i blasfemisaken, men hadde i tillegg en rekke spørsmål.

— Jeg tar selvkritikk for at det ikke var gjort godt nok forarbeid før saken ble lagt frem for Stortinget. Jeg tar lærdom hele tiden, sa Navarsete fra Stortingets talerstol.

Hun ble tatt imot av et stort pressekorps i det hun ankom Stortinget i dag morges. Også flere av politikerkollegene hennes hadde forberedt kritiske spørsmål til samferdselsministeren.

- Rot

— Regjeringen har rotet det veldig til. Folk skjønner ikke engang hva som er problematikken. Saken er dårlig håndtert, men jeg respekterer Navarsete for retretten, sier Anne Margrethe Larsen, som ikke mener regjeringens begrunnelse for retretten var særlig troverdig.

— De skylder på at folk har misforstått, men de må ta ansvaret selv, sier hun.

Åse Schmidt (FrP) har heller ikke mye til overs for regjeringens håndtering av saken.

— Navarsete hadde ikke noe valg, sier Schmidt, som mener saken bærer preg av hestehandel.

— Dette vil jeg kalle mindretallsdiktatur, at de små partiene i regjeringen må få viljen sin i noen saker, sier Schmidt.

- Helt håpløs

Valgforsker Frank Aarebrot kritiserer regjeringens håndtering av saken på Aftenposten.no.

— Denne saken har vært helt håpløs. Jeg regner med at Regjeringen gjerne skulle vært den foruten. Navarsete har skapt sin egen fallhøyde ved å gå så hardt ut, og nærmest hevde at hun tvang Ap i kne, for så å trekke hele saken. Dette har vært et nederlag for henne, sier Aarebrot til Aftenposten.no.