Det sies at et bilde sier mer enn tusen ord. Så mange ord trengs ikke for å forklare den tunge symbolikken i dette bildet som VG trykket fredag: På bordet står en smilende Erna Solberg. Ved hennes føtter sitter Lars Sponheim og Dagfinn Høybråten, like smilende.

De to i sentrum utropte Solberg til sin statsministerkandidat. At Solberg medvirket på et slikt oppstilt bilde, viste valget hun har tatt. Av to friere har hun valgt den ene.

Siv Jensen har trolig brukt helgen til å vurdere hva bildet må ha å si for Frps strategi. Tendensen i meningsmålingene er nedadgående. Skal partiet hente fram sine populistiske fanesaker i et råkjør fram mot neste mandag, for å legge på seg noen prosenter igjen?

Det kan være et godt taktisk trekk, hvis vurderingen er at regjeringstoget uansett er gått. Det vil kunne gi partiet flere mandater på Stortinget enn det nå ligger an til. Spørsmålet er hva mandatene i så fall kan brukes til. For da gjenoppretter Frp igjen det tydelige skillet som gjør at andre partier kvier seg for å sitte ved samme bord som dem.

Den norske valgkampens kremlinologer har merket seg det Jensen sa i Dagsavisen lørdag, om at hennes parti er villig til å diskutere enhver sak med den til enhver tid sittende regjering. Den formuleringen omfatter også en sentrum/Høyre-regjering ledet av Solberg. Det kan tolkes som om Jensen har gitt opp regjeringshåpet.

For Arbeiderpartiet må hendelsene på borgerlig side ha vært både avklarende og skuffende. Avklarende fordi partiet nå må rette hovedskytset mot Høyre og Erna Solberg. Skuffende fordi argumentene om rot og kaos på borgerlig side mister noe av sin kraft.

Dermed er rammene satt for en forrykende innspurt mot et valg der bare to ting er klart: Den ene er at ingenting er avklart. Den andre er at intensitet og støynivå vil stige ytterligere.

Ta gjerne på øreproppene, men følg for all del med! Det blir ulidelig spennende.