KRISTIANSAND: Minoritetsrådgiver Lene Biørn i Integrerings— og mangfoldsdirektoratet (Imdi) har i løpet av det siste året jobbet med å forhindre tvangsekteskap på Sørlandet.

Før sommeren var hun i kontakt med syv jenter som skulle på ferie til foreldrenes hjemland. Kun fem av dem kom tilbake til skolestart, skriver NRK.

— Jeg snakket mye med den ene av jentene før hun skulle på ferie. Hun fortalte at det var personer i hjemlandet som familien har utpekt som ekteskapskandidater, og hun var bekymret for tvangsgifte, sier Biørn til fvn.no.

Før jentene dro på ferie skrev foreldrene under på en kontrakt om at døtrene ikke skulle tvangsgiftes i hjemlandet.

Maktesløse i utlandet

Begge jentene som nå er savnet er norske statsborgere, og var frem til sommeren bosatt i Vest-Agder. Så lenge jentene er under 18 år og utenfor landets grenser er det lite norske myndigheter kan gjøre.

— Foreldrene står jo fritt til å ha barna boende i utlandet hvis de ønsker det. Selv om barna ber oss om bistand må vi ha foreldrenes samtykke til å hjelpe dem med å dra tilbake til Norge. Hvis vi griper inn uten foreldrenes samtykke vil det bli oppfattet som kidnapping, sier Biørn.

Det betyr likevel ikke at norske myndigheter ikke gjør noe, opplyser Biørn.

— Vi har samarbeid med diverse utenriksstasjoner og vil forsøke å følge opp slike saker, sier hun.

Vil følges opp av barnevernet

I tilfellet med de to jentene fra Vest-Agder er det nå sendt en bekymringsmelding til barnevernet, som vil følge opp saken videre.

Ifølge NRK er ingen av de to sakene blitt politisaker ennå. Familiekoordinator ved politiet i Agder, Einar Skarpeid, sier slike saker blir prioritert.

— Dette medfører gjerne en del trusselsituasjoner eller vanskelig situasjoner familiemessig - og det gjør terskelen for gå til politiet med saken veldig høy, sier Skarpeid til NRK.