KRISTIANSAND: – Vi har ennå ikke fått inn noen som er smittet, men hvis det skjer vil vi benytte oss av et eget mottaksrom for disse kvinnene, sier Bente Melhus, avdelingsleder ved kvinneklinikken.

Holdes isolert

Hun anbefaler gravide å ta samme forholdsregler som de gjør ellers når det gjelder å beskytte seg mot smitte. Og hun understreker at de ansatte ved avdelingen hele tiden holder seg oppdatert på situasjonen ved å konferere med barnelegen, og følge med på beskjedene som kommer fra Folkehelseinstituttet.

– Vi skal gjøre alt for å holde gravide med svineinfluensaviruset skjermet fra avdelingen, og har egne rom hvor de vil bli holdt isolert. Men da er vi nødt til å bli varslet på forhånd. Så hvis man merker symptomer og nærmer seg termindato, vær så snill å si ifra til oss, oppfordrer Melhus.

Hun sier det beste rådet til andre gravide som er smittet, men som ikke skal føde riktig ennå, er å kontakte fastlegen. Deretter vil legen så vurdere om vedkommende skal få medisiner, og vurdere risikoen for alvorlig sykdom og komplikasjoner hos den enkelte gravide.

Dødsfall i USA

I USA visere nye forskningsresultater at gravide som ble smittet har fire ganger økt risiko for sykehusinnleggelse enn andre. Det går frem i en ny artikkel publisert i det anerkjente, medisinske tidsskriftet The Lancet onsdag 29.juli.

– Fra 15. april til 18. mai 2009 ble det registrert 34 tilfeller av svineinfluensa (H1N1 virus) hos gravide kvinner i USA. Av disse 34 var det seks som døde, mens elleve tilfeller endte med sykehusinnleggelse, står det i artikkelen.

De seks tilfellene som endte med dødelig utfall, skyldtes at kvinnene fikk lungebetennelse og akutte pusteproblemer. Legene klarte ikke å stabilisere tilstanden deres.