OSLO: I alt ble det meldt inn drøyt 1 million skadetilfeller. Det er en økning i antall skader med 5,5 prosent. Utbetalingene for disse skadene beløp seg til 24,3 milliarder kroner, viser en oversikt fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

Dyre bilskader

Det var bilskadene som dro opp utbetalingene mest, med mer enn 8 milliarder kroner innenfor sektoren privat motorvogn. Det er en økning på 6,2 prosent sammenlignet med året før.

Næringslivets biler bulker også mer enn før. For motorvogner i næring ble det i fjor utbetalt 1,6 milliarder kroner i skadeerstatning, en økning på 20 prosent.

Økning i brann

Også når det gjelder bygningsforsikringene opplevde selskapene kraftig økning av utbetalingene i fjor. Den sterkeste økningen kom innen brannskader for næringslivet, utenom industrien.

Selv om antall skader gikk ned med 3,5 prosent, økte erstatningsutbetalingene med 21,6 prosent. I kroner representerer økningen 470 millioner kroner, til en total utbetaling i dette området på drøyt 2,6 milliarder kroner.

Lavere premier

På tross av den kraftige økningen i utbetalinger er forsikringspremiene på vei nedover.

– Dette viser tydelig at premiene og erstatningene i skadeforsikring utvikler seg syklisk og ikke helt i takt, sier informasjonssjef Stein Haakonsen i FNH.

Ifølge FNH er det typisk for økonomien i skadeforsikring at den går i sykler, og premieutvikling og erstatningsutvikling går gjerne i tilnærmet motfase. Det er konkurransen i markedet som forårsaker denne motfase-syklingen. Når økonomien går godt, presses premiene nedover inntil skadeutviklingen igjen etter hvert tvinger selskapene til å kompensere med premieøkninger.