MANDAL: De to personene som har fått hjernebetennelse etter flåttbitt, oppholdt seg 400 meter fra hverandre på Skjernøy, melder Lindesnes Avis.

Den ene ble rammet nylig, og ligger nå på Sørlandet sykehus i Kristiansand. Den andre personen ble rammet tidligere i sommer, og er utskrevet fra sykehuset.

Kommuneoverlege Stein Grytten i Mandal mener situasjonen er alvorlig, og vil informere om faren for slik virusbasert hjernebetennelse som skyldes flåttbitt.

Finnes vaksine mot viruset

— Det finnes ingen behandling for denne formen for hjernebetennelse, i motsetning til den bakterielle utgaven, som behandles med antibiotika, sier Grytten til avisen.

Det er imidlertid mulig å vaksinere seg mot virusangrep, og kommuneoverlegen oppfordrer Skjernøyfolk som oppholder seg mye i skog og mark til å gjøre dette.

— Vaksinen må bestilles fra Folkehelseinstituttet og finnes i to utgaver, en rask og en som tas over lengre tid. Begge må tas i tre omganger, og pasienten må selv betale, sier Grytten.

- Kontakt lege ved sterk hodepine

Han ber folk være på vakt hvis de blir syke etter flåttbitt. Hjernebetennelse arter seg som en vanlig influensa i første omgang.

— Hvis man da vet at flåtten har vært på ferde, og man etter en kort bedring igjen blir syk med en stadig sterkere hodepine, må lege raskest mulig kontaktes, og da vil man høyst sannsynlig bli lagt inn på sykehus.

Av dem som blir smittet av flåttbitt, får rundt 30 prosent denne formen for hjernebetennelse. Av disse blir 10 prosent statistisk sett rammet av forskjellig former for lammelse. Dette går som regel over etter en stund.

For å unngå smitte fra flått bør du ifølge Grytten sjekke kroppen nøye etter du har vært ute, og fjerne flåtten med en gang. Dersom hevelsen rundt bittet blir større enn en 5-krone bør lege kontaktes.

— ALVORLIG: Kommuneoverlege Stein Grytten i Mandal ber folk kontakte lege dersom de blir syke etter flåttbitt. Dersom de har sterk hodepine kan det være et tegn på hjernebetennelse. FOTO: Arkiv.